A Csontritkulás Világnapja

Kedves Olvasóink! Kedves Szépkorúak!

Október 20. volt a Csontritkulás Világnapja! Ebből az alkalomból szeretnénk néhány fontos információt megosztani erről a betegségről.

A csontritkulás (osteoporosis) nem más, mint a csontozat mennyiségének csökkenése, minőségének romlása, ami a csonttörések kockázatának növekedését vonja maga után. Nőknél általában menopauza után, férfiaknál 55 éves kor felett alakul ki. Időskorban a nők egyharmada, a férfiak egyhatoda szenved ennek köszönhetően csípőtörést.

A csontritkulás tünete lehet a hátfájás, nagymértékű magasságcsökkenés, görnyedt hát, gerinc-, derék- és csípőtáji törések. Az, akinek alacsony a testtömege, keveset mozog, dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, krónikus betegségben szenved vagy korábban volt kóros csonttörése, hajlamosabb lehet a csontritkulásra, ezért érdemes szűrővizsgálaton részt vennie, de a nőknek 65, a férfiaknak pedig 70 év felett mindenképp indokolt a vizsgálat elvégzése.

A csontszövet anyagcseréje és folyamatos megújulása természetes folyamat. Jellemzően a 30-as éveink elején érjük el csonttömegünk csúcsát, éppen ezért nem mindegy, mit teszünk fiatalon egészségünk érdekében. Ezt követően a csontlebomlás mértéke meghaladhatja a csontépülését. Ez a folyamat megfelelő életmóddal lassítható, vagy akár meg is állítható. Következő posztunkban megmutatjuk, mit tehetsz csontsűrűséged növelése vagy megóvása érdekében.

Scroll to Top