A cukorbetegség lelki okai

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

A cukorbetegség lelki okai

Általában a testi és lelki betegség egyensúlyáról

Általában ha betegségről és vagy egészségről beszélünk, mindig valami konkrét dolgokat keresünk. Természetesen, ha rosszul érezzük magunkat, azonnal felkeressük az orvost, gyógyszereket, terápiát kapunk, betartjuk az általa ajánlott terápiás módszereket. 

Ilyen mikor pl. az étrendre vonatkozóan, keresünk különböző gyógyhatású készítményeket, étrend kiegészítőket, átállunk egy reform étkezésre, stb. Mindez, nagyon helyes, nagyon helyes, hiszen többet kell foglalkoznunk a testünkkel és az életmódunkkal, miközben megfeledkezünk a lelkünkről gyakran egyáltalán nem is foglalkozunk azzal, mit tehetünk a lelkünkért, vagy megvizsgálnánk, milyen lelkiállapotban vagyunk, hogyan viszonyulunk tulajdonképpen az egészségünkhöz.
Szeretnék ehhez Ébert Jenőtől idézni egy gondolatot:
„Beteg testben többnyire beteg, megbántott lélek lakozik”

A testi és lelki harmónia szorosan összefügg, és nem egyik sem működhet a másik nélkül.
.
Nagyon sok a betegség kialakulásának lelki okai vannak, a problémák egy része valójában lelki eredetű. Éppen ezért a betegségeket nem elegendő csupán a fizikai szinten kezelni, mert az mindig csak felszínes megoldást hozhat. Ha valóban szeretnénk meggyógyulni, akkor a lelkünkkel is foglalkozni kell. El kell gondolkodni és meg kell találni az ott rejlő rendellenességeket is, következhet a lélek gyógyítása. Ha ez megtörténik, a fizikai tünetek is javulni.

Nézzük meg a cukorbetegség lelki okaival kapcsolatosan milyen elméletek születtek:

cukorbetegség egyfajta anyagcserezavar, melyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, vagy a szervezet nem ismeri fel azt, és ennek következtében a sejtek nem képesek a cukor felvételére. Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermekek, fiatalok betegsége, míg a 2-es típusú inkább az idősebbeket érinti, és megjelenése összefügg a helytelen táplálkozással, egészségtelen életmóddal.

Igen nagyon lényeges ok lehet a szeretethez való viszony

Cukrot azért veszünk magunkhoz, mert energiává alakítjuk át, energiához jutunk általa.

Mivel a cukorbetegség, a cukorral, az édes ízekkel függ össze, többnyire, ezért a lelki háttérben szakemberek feltételezik, hogy valamilyen szeretettel kapcsolatos lelki, érzelmi zavar is állhat a háttérben. A cukorbeteg embernek problémát jelenthet érzelmi síkon a szeretet befogadására. Miközben minden szinten és minden formában vágyik a boldogságra, a szerelmet, vagy a szeretetet, túlságosan bezárkózik.

Az ebben a betegségben szenvedők feltehetően több, akár sorozatos bánatot, szomorúságot éltek át az életében, ami miatt megkeseredett, és ezt próbálja kompenzálni a cukorral és édességekkel. Fentiek miatt az életet, inkább örömtelennek érzik, ennek okán feléjük áramló szeretetet nehezebb nekik elfogadni, ugyanakkor viszont hatalmas szeretet-és gyengédségigényük van.

Ha gyermekkorban alakul ki a diabétesz, akkor arra utalhat, hogy a gyermek több harmóniára vágyik a családjában. Előfordulhat az is, hogy beilleszkedési és alkalmazkodási problémák is fennállnak.
Tinédzserkorban leginkább a baráti körbe történő beilleszkedés, illetve egy új élethelyzetbe történő váltás okozhat gondokat a fiatal lelkében, mely azután kialakíthatja a cukorbetegséget.

Az idősek körében kialakuló cukorbetegséget a megváltozott hormonszint és lelki-pszichikai állapot okozhatja. A kor előrehaladtával mindenki egyre jobban érzi az öregséget, lassan látja az út végét, ráadásul egyre több számukra fontos embert is elvesztenek, főleg a nők esetében igaz, mivel egyre többen maradnak egyedül.

A cukorbetegség lehetséges lelki okai között meg kell említeni a visszafogottságot, múltbeli hiányosság feletti kesergés, vagy csalódottság. Sok beteg úgy érzi egyrészt nem alkalmas a szeretetre, egyedül marad, másrészt fél és szorong az elkötelezettségtől, ezért inkább lemond pl. a társról, ez végül felemészti és megbetegíti.

A stressz és a cukorbetegség összefüggései

Mára már elfogadott tény, hogy stressz hatására is megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg, más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot, a stressz faktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek.
A fizikai és érzelmi stressznek számos kiváltó oka lehet. A stressz működésbe hoz bizonyos hormonokat a szervezetünkben, melyeknek feladata, hogy az elraktározott energiát minél gyorsabban a sejtekbe juttassák. A stressz hatására fokozódhat az adrenalin és a kortizol hormonok kiválasztása, ezek tartósan magas szintje pedig növeli a vércukorszintet. Ez a plusz energia jól jöhet, ha valamilyen vészhelyzetet kell megoldanunk, ám kevésbé szerencsés, ha a plusz energia a véráramban marad felhasználatlanul, ugyanis a legtöbb cukorbetegnél ez megemeli a vércukorszintet.
A mindennapok terhét tovább nehezítik a cukorbetegségből adódó speciális hatások, a folyamatos félelem, aggódás, a betegséghez való viszony. Jó tudni ezekről, mert felismerésük segíthet a hatékony kezelésben.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6351/a-stressz-is-vezethet-cukorbetegseghez

(Forrás: http://betegsegek-lelki-okai.egeszseged.info/a-cukorbetegseg-lelki-okai-hogyan-gyogyulhatunk-meg-valoban/

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával

Budapest,2020.05.06.

Scroll to Top