A diabétesz mellitus szövődményei

Bánné Zsuzsi irodavezető, ápolónő

pályázat
 

A diabétesz mellitus szövődményei:

A neuropátia (idegkárosodás) és a diabéteszes láb és ápolása

NEUROPÁTIA:

Az idegrendszeri szövődmények szervezet egészét érintik, mivel az idegpályák az egész szervezetet behálózzák.

A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeinek a jelentőségére az utóbbi évtizedben hívták fel a figyelmet. A neuropátia néven összefoglalt idegkárosodások a betegek mindennapi életét teszik elviselhetetlenné.

A leggyakoribb tünet a végtagok végein harisnya-kesztyű elrendeződésben jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásérzés, érzéskiesés, izomgyengeség és fájdalom. Ezekre a tünetekre jellemző, hogy nyugalomban és éjszakai alvás pihenés alkalmával felerősödnek a fájdalmak. Sok esetben a takaró vagy a hálóruha érintése váltja ki a fájdalmat.

A fájdalom leginkább az alsó és a felső végtagokon jelentkezik.

Szédüléssel és bizonytalanságérzéssel is jár a betegség.

A perifériás neuropátia lehet olyan akut probléma amely hirtelen jelentkezik, de lehet olyan krónikus zavar is amely fokozatosan hónapokon éveken keresztül alakul ki, a tünetek pedig egyre erősödnek. A panaszok általában szimetrikusan jelennek meg érintve mindkét kezet és lábat is.

Minden cukorbetegnek érdemes odafigyelni ezekre a fájdalmakra !

Ha ilyen jellegű panaszt észlel magán forduljon orvoshoz.

A perifériás neuropátiát tünetileg lehet kezelni. Ennek legfontosabb eszköze a torna illetve a sportolás. Az izmok folyamatos erősítése a legfontosabb.

Fájdalom esetén gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Ebben az esetben speciális fájdalomcsillapítót rendel el a kezelőorvos amely gyógyszer kifejezetten ennél a problémánál használatos.

Nagy kérdés, hogy a kialakult neuropátia mennyire fordítható vissza! Az idegek regenerálódhatnak de a betegség inkább csak karban tartható. Itt van fontos szerepe a vércukorszint stabilan tartásának.

Ha a vércukorszintet stabilizálják akkor a betegség romlása lassítható vagy megállítható, de a kialakult károsodás már nem visszafordítható.

A tüneti kezelésre a továbbiakban is szükség van.

Hogyan előzhető meg a neuropáia?

Helyes táplálkozás, vércukorszint karbantartása, megfelelő mozgás, dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése.

Milyen szövődményei lehetnek a neuropátiának?

Súlyos esetben sérülések, fekélyek alakulhatnak ki. Ennek az az oka, hogy a betegek a végtagjukra az érzészavar miatt alapból sem tudnak eléggé vigyázni és nem érzik ha megsérül a lábuk. A sebek a cukorbetegség miatt lassan gyógyulnak.

Az izmok gyengülése, a végtagok vékonyodása a közlekedést is megnehezíti, emiatt balesetek is gyakrabban történhetnek. Az erős fájdalom is hatással lehet a mozgásra, a járás ezáltal ügyetlenebbé bizonytalanná széles alapúvá válik. Mindez az idegek károsodásából következik.

DIABETESZES LÁB:

A nem baleseti okokból történő alsó végtag vesztés hátterében legtöbb esetben a cukorbetegség áll. A cukorbetegség késői szövődménye a diabéteszes láb tünetegyüttese.

Ez járhat a lábujjak, lábfej,az alsó végtag amputációjával is. Ez rontja a beteg életminőségét, ezáltal csökken vagy elvész a munkaképessége.

A lábon lévő erek és idegek romlása veszélyezteti a láb épségét. A lábboltozatok ellapulnak, a láb csontjaiban csontritkulás alakul ki, a talpi nyomáspontok áthelyeződnek, ezeken a helyeken a bőr elvékonyodik. Azok a részek kerülnek nyomás alá, ahol a talpon nincs megfelelő vastagságú zsírpárna. Kalapácsujjak és lúdtalp alakul ki. A talpon lassan gyógyuló fekélyek keletkeznek, amelyek egyre mélyebbé válnak. A gyógyulási folyamat akár 1,5- 2 év is lehet.

A betegnek nagy fájdalmai lehetnek, amely előbb éjszaka majd a későbbiekben nappal is jelentkezik. A lábfej érzéketlenné válik. Sajnos a sérülések is fájdalom nélkül károsítják a láb bőrét. A talp bőre száraz, repedezett, így könnyebben bekerülnek a kórokozók. Károsodnak az erek, kialakul az érszűkület.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

A legfontosabb ha a beteg dohányzik akkor segíteni kell a leszokásban amely lehet egyéni és csoportos terápia is. Gyógyszeres segítséggel is csökkenthető a nikotin utáni vágy. A dohányzás leszoktatással együtt javasolt a dietetikai tanácsadás az elhízás megelőzése érdekében.

Tanácsos az időszakos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.

Fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése is.

Fizikai állapotától függően a cukorbeteg minden nap tegyen meg legalább 2000 lépést. Ha általános  kardiológiai állapota engedi napi 10000 lépést is megtehet. Fogyás esetén csökken a talpakra jutó teher ami jelentkezhet a lábujjakon és a talpon. Az alsó végtagok hideg tapintatúvá válnak,  hámhiány, sebek alakulnak ki rajtuk. A láb fájdalmassá válik.

Orvoshoz kell fordulni!

Amennyiben a láb annyira fájdalmas, hogy a paplan érintését sem tűri, éjszaka fokozódik a fájdalma, a láb zsibbad , ég, vagy szúró fájdalmat érez, ha hűvös tapintatú sápadt szinű a bőre feltétlenül jelezze a kezelőorvosának.

Lábápolási szabályok

– Naponta vegye szemügyre a lábait ( ha szükséges kérje a családtag segítségét vagy használjon tükröt).

– Otthoni lábápolási eszköz -csipesz, reszelő, habkő (saját használatú) legyen.

– Tilos a bőrkeményedéseket éles eszközzel  vágni.

– A körmöket rendszeres egyenesre, nem túl rövidre kell vágni.

– Naponta mossa és törölje szárazra a lábát.

– Nem szabad mezitláb járkálni.

– Óvakodni kell a túl hideg és a túl meleg ingerektől.

– Kérje a pedikűrös segítségét.

– Talpát hidratálja (Cremor Aquosis)

– Hordjon speciális cukorbetegeknek gyártott gyógycipőt.

– Használjon puha pamutzoknit.

– Évente 1x vizsgáltassa meg a lábait.

Az életmód változtatásával  a szövődmények is megelőzhetők.

– Dohányzásról való leszokás

– Súlykontroll

– Mindig jobb szénhidrátanyagcsere helyzetre való törekvés,

– A vérnyomás és a vérzsírértékek normál -tartományban tartása.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL!

Budapest,2020.05.19.

Scroll to Top