A DIABÉTESZ SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZATA

Dr. Keresztúri Imre háziorvos

pályázat

A DIABÉTESZ  SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZATA

Diabeteszes láb  (Neuropatia)

Az idegek károsodása rendkívül gyakori főleg az érző idegeket érinti a magas vércukor szint. Az a lábak fájdalmainak leggyakoribb oka. Szinte minden tízedik cukorbetegnél jelentkezik. Oka az érzőideg nem képes továbbítani a tapintás, hő, fájdalom érzést ezáltal a terület érzéketlenné válik. A következmény vérellátási zavar, mert a károsodott idegek aktivitása kórosan megnő. Kezelése: lyrika kapsula

  A FÁJDALOM JELLEGE: bizsergés, tűszúrásszerű, zsibbadás jellegű, égő, fagyos, hasító érzésként éli meg,valamint úgy érzi, mintha elektromos áram rázná. 

Ez mindkét lábnál egyformán fordul elő, főleg a lábfejeken és a lábszárakon. Elviselhetetlen a takaró ruha érintése a terület hidegre melegre sérülésre érzéketlen lehet. Ennek összes következményével együtt. Másként fáj, mint a gyulladt vagy kopott ízületek esetén, a hagyományos fájdalomcsillapítók nem szüntetik a fájdalmat. Ebből adódóan az életminőség rendkívüli módon romlik a betegnek lelki szenvedései vannak, alvászavarok depresszió életöröm elvesztése, munkahely elvesztése.

Ellenőrizze a lábát naponta: lát-e apró sérüléseket, horzsolást, duzzanatot vörös elváltozást a körmök körül, bőrkeményedést, tyúkszemet, esetleg gombás elváltozást. A talpait tükörrel nézze meg. Ha nem lát rendesen kérje meg a hozzátartozóját.

Évente vizsgáltassa meg a lábait orvosával akkor is ha panaszmentes nézzék meg milyen a keringés és a reflex tevékenység. Természetesen a vérnyomását tartsa rendben valamint a vérzsír és egyéb anyagcsere paramétereit.

Minden nap mossa meg a lábát langyos vízben, gondosan törölje át a lábujjak közét is lényeg, hogy ne dörzsölje. A folyamat4-5 percig tartson.

A bőre legyen mindig puha, védje a kiszáradástól. A lábujjak közét ne krémezze.

A körmeit vágja egyenesre, ne mélyen és ne legyen éles széle, reszelje le. A bőr és a köröm találkozásánál ne vágja mélyre, mert benőtt köröm alakulhat ki .Ha nem látja kérjen segítséget járjon pedikűröshöz.

Ne próbálja saját magának eltávolítani a bőrkeményedést vagy az elszarusodott részeket. Mert sérülések keletkezhetnek és fertőzések.

Ne járjon mezítláb, kényelmes cipőt vagy papucsot használjon. Ha cipőt vásárol, mindig délután estefele tegye. Mindig tiszta száraz zoknit viseljen, cserélje naponta, ne szorítsa a lábszárát, ne legyen túl vastag vagy túl nagy.

Ha éjjel fázik a lába, viseljen zoknit.

 A lábait mindig melegen szárazon tartsa. Esőben hóban vigyázzon, hogy a cipője ne ázzon át. Mindig ellenőrizze a cipőjét száraz e nem került e bele apró kavics. A zoknija pamut vagy gyapjú

A diabétesz szív és érrendszeri kockázata:

A hosszabb ideje cukorbetegségben szenvedőknél gyakori, hogy az elhárító mechanizmusok maradandóan károsodnak így vissza fordíthatatlan szervi elváltozások jönnek létre, amely a szervek részleges vagy teljes funkció károsodását okozhatják. Az alacsony vércukor szintek elsősorban éjszaka fordulnak elő és így megnehezítik az állapot felismerését és kezelését.

Szemészeti szövődmények:

Ismert, hogy előzőleg rosszul beállított cukorbetegeknél mind hypo. mind hyperglicaemia esetén, ha hirtelen normoglikémiás állapotba hozzuk szemfenéki üvegtesti bevérzések lépnek fel. Fontos, hogy az ilyen betegek csak fokozatosan érjék el a célértéket. Az ilyen esetek szemészeti korrekciója is rendkívül nehéz és körülményes ezért a megelőzés a kezelési stratégiába a legfontosabb.

Életminőség

Nemcsak az élettartam, hanem az életminőség is jelentősen romlik

Nem elhanyagolható a depresszióval küszködő betegek száma sem.

Ezek a tünetek függenek a cukorbetegség időtartamától

 – a nemtől férfi, vagy nő az illető

 – a vérnyomás értékektől

 – egyéb anyagcsere betegségektől

 – HbAlc átlagos értékétől

Az időskor kiemelten fontos

Mivel az idős gondozásnak a szerepe felértékelődött.

Mivel elfelejtheti, hogy beadta-e az inzulint vagy nem,felcserélheti a hosszú, vagy rövid hatásúakat , tévedhet az egységek tekintetében.

75 év feletti betegeknél 6 alatti átlag vércukor értékekre ne törekedjünk, mert ez alatti értékek több  mellékhatást okoznak mint a magasabb értékek.

A beteg kapja meg a számára szükséges kezelést (inzulint /) de a legkisebb hatékony adagban. 

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.05.12.

Scroll to Top