A fényvédők helyes használatáról

Kedves Olvasóink!

Végre itt a jó idő, tűz a nap, már alig vártuk a téli hónapokban, hogy feltöltsük D-vitaminnal szervezetünket. Azonban a napozás káros is lehet, nem mindenki készül fel rá megfelelően. A napfény UV-összetevője az ember számára nagy adagban egészségkárosító. A fő védelmi vonal, a bőr az, ami leginkább ki van téve a sérüléseknek.

A nap melegéért az infravörös sugarak felelnek, nem az UV sugarak, így ha nem is érezed melegnek a napsütést, az UV-sugárzás attól még károsíthatja a bőrödet. Képünkön néhány hasznos tanácsot találsz arról, hogyan használd helyesen a fényvédőket.

A melanómák (festéktermelő sejtekből kialakuló rosszindulatú daganatok) ép bőrön, és korábbi, már meglévő anyajegyből is kialakulhatnak. Fontos az időben történő felismerés, ami az anyajegyek havonkénti önvizsgálatával érhető el. Orvosodnak és neked is segítség lehet, ha esetenként jó felbontású képet készítesz róluk, így könnyebben észlelhető a módosulás. Figyel az újonnan keletkezett bőrelváltozásokra, valamint a meglévők színének, méretének, alakjának, szimmetriájának és felszínének a megváltozására. Fokozott figyelmet érdemelnek a 6 milliméternél nagyobb anyajegyek.

Forrás: Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top