A Föld Napja: április 22

föld napja

A Föld Napja világmozgalom fél évszázada indult az Egyesült Államokból, és Magyarország több mint 30 éve csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.

Kezdetben a földi élet kialakulását, a Föld születésnapját ünnepelték, mára ez a nap elsősorban a környezet- és természetvédelem kérdéseire és problémáira hívja fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy a Föld és a természet megóvása mindenki feladata!

A föld megnövekedett lakossága folyamatosan pusztítja és tönkre teszi a vadvilágot, eltűnnek az erdők vagy egyes állatfajok. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.  Az élővilág változatosságának, biológiai sokféleségének megőrzése nélkül veszélybe kerül a környezetünk és a létük.

A népesség ugyanakkor folyamatosan nő, túlterjeszkedik, túlfogyaszt.

A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Szinte naponta halljuk a híreket a  jégveszteségről, a fagyás károkról, a melegrekordokról, a viharkárokról, a szélsőséges időjárási anomáliák  előfordulásáról, klímavészhelyzetről.

Mit tehetünk, hogy ezt a pusztító folyamatot megállítsuk?

Sok mindent!

Mindenekelőtt óvjuk    környezetünket, zöldítsünk, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk. Csökkentsük a szemetet, korlátozzuk a műanyag csomagoló anyagok használatát, éljünk műanyagok nélkül, szigeteljünk, közlekedjünk közösen, váltsunk környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett friss hazai terméket fogyasszunk. Ez mind ajándék a környezetnek, és az egészségednek. 

A Föld napja mára a legnagyobb környezet védelmi megmozdulássá vált Magyarországon.

Hallgassunk a szakértőkre, akik szerint alig 10 évünk maradt a 1,5 fok megőrzésére, és kezdjük ma a cselekvést – sokat tehetünk nap mint nap, ha minél többen és többször hallatjuk hangunkat, hogy hallják meg a világ vezetői, mert hatékony cselekvéshez kellenek a politikai és üzleti döntéshozók.

Mit tehetek én?

Sokat, ha saját lehetőségeinkhez mérten teszünk a környezetért, és több időt töltünk a természetben, védjük az értékeit.

Egy nap a holnapért, a klímáért! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Forrás

http://fna.hu/afoldnapja

Scroll to Top