A hypertonia étrendi kezelése

Az elmúlt héten dr. Keresztúri Imre beszélt a magas vérnyomás kialakulásáról, és gyakori szövődményeiről, kezelési lehetőségeiről. Azonban az is tudnunk kell, hogy a túlsúly leadása mellett, a megfelelő egészséges étrend is nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás szinten tartásához.

Ha erről a betegségről beszélünk, fontos, hogy a vérnyomás csökkentését szolgáló tabletták az orvos által elrendelt adagolásban rendszeresen szedjük. De emellett  oda kell figyelni a helyes életmódra is. Ehhez természetesen változtatni kell a helytelen étkezési szokásainkon. Ilyen pl. a sófogyasztás korlátozása, amely általában minden magas vérnyomásban szenvedő betegnek ajánlott. Az elfogyasztott konyhasó 80 százaléka készételekből kerül a szervezetbe. Elsősorban a kenyér, a virsli, a sajtok és a konzervételek készítéséhez használnak sok sót. A kálium elsősorban a hüvelyesekben, a banánban és a burgonyában fordul elő. A veseelégtelenségben szenvedőknek, azonban óvatosnak kell lenniük a káliumfogyasztással!

 A DASH-diéta és mediterrán étrend bizonyítottan kedvező hatású erre a betegségre, mivel a gyümölcs és zöldség is pozitívan hat a vérnyomásra. Emellett kevesebb húst és állati zsiradékot ajánlott fogyasztani, ehelyett inkább a halat és a növényi olajokat érdemes  előnybe részesíteni! Mielőtt bármiféle diétázásba kezdenek, kérjék ki orvosuk véleményét!

Nagyon jó eredmények érhetőek el a súlycsökkentéssel. Minden leadott fölösleges kiló két-három Hgmm-rel csökkenti a szisztolés értéket, és egy-két Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Köszönjük az infografikát a Semmelweis Egyetem 4. évfolyamos dietetikus hallgatóinak!

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Scroll to Top