A kert és az egészség

A monori járásban, különösen kisebb településeken a házak többségéhez tartozik egy kis kert, ami lehetőséget nyújt arra, hogy kertészkedjünk. Miért lehet hasznos számunkra, ha ilyenkor tavasszal elhatározzuk, hogy a kertünkben fogunk tevékenykedni?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kert jelentősen hozzájárulhat az egészségükhöz, a jó közérzetünkhöz, és nem csupán a testmozgás által, de sokat javíthat mentális állapotunkon.

Vajon milyen előnyöket rejt számukra ez az elfoglaltság?

A kertészkedés bármilyen formája kiváló alkalom a testmozgásra. A kertészkedést általában mérsékelt intenzitású testedzésnek tekinthető, amely egyenértékű a páros teniszezéssel vagy egy kiadós gyaloglással: állóképességünk tekintetében hasonló előnyökkel jár. Egy 269 ember részvételével végzett felmérés például összefüggést talált a kertészkedés és az alacsonyabb testtömeg-index között. Az is megállapítást nyert, hogy a nem kertészkedő lakosság nagyobb százalékban túlsúlyos.

Aki kertészkedik egészségesebb étrendet biztosíthat a családja számra, a háztájiban megtermelt zöldségek és gyümölcsök kevesebb vegyszert kapnak, mindig frissen kerülhetnek az asztalra, megőrizve vitamin és ásványi anyag tartalmukat, és az is tény, hogy a feladatokba bevont gyermekek szívesebben fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, hiszen figyelemmel kisérhetik a növények fejlődését, érését.

Talán kevésbé nyilvánvaló, hogy a kertészkedés pozitív hatással lehet a mentális egészségre is. Kutatások kimutatták, hogy a kertészek általában elégedettebbek ez életükkel, nagyobb az önbecsülésük, kevésbé depressziósak és kimerültek, mint nem kertészkedők.

Még ennél is nagyobb előny, hogy a kertészkedés javítja az emberek hangulatát. Egy felmérés résztvevőit arról kérdezték, hogy milyen hangulatban voltak kertészkedés előtt és után: a válaszadók arról számoltak be, hogy a kertészkedéstől nőtt az önbecsülésük, csökkent a bennük lévő feszültség, depresszió és harag, javult a hangulatukat.

Az is tény, hogy kertészkedés csökkenti a stressz tüneteit, illetve elősegíti annak legyőzését. Valójában a kertészkedésnek nagyobb stresszcsökkentő hatása van, mint a négy fal között történő olvasásnak vagy egy teremben tartott tornaórának vagy edzésnek.

A szabadban, természetes környezetben töltött idő segít, hogy kevésbé érezzük magunkat feszültnek, csökkenti a depresszió tüneteit, fokozza a koncentrációt és a figyelmet, segíti a mentális kimerültség oldását. A kertünk ebben a feszültségekkel, járvánnyal terhelt időszakban, olyan előnyt biztosít számunka, amivel mindenképpen érdemel élni.

Forrás:

https://hobbikert.hu/magazin/a-kerteszkedes-jot-tesz-a-testnek-es-a-leleknek-de-miert-is.html?fbclid=IwAR2quPM166mkeeZUvm8rkZV6aT7y7FBwssXckU6TfvF2Tti1cX6JyYgWVq0

Scroll to Top