A kertészkedés jótékony hatása lelkünk egészségére!

A természet közelsége, a jó levegő, a kertben végzett munka a növényekkel való foglalatoskodás közismerten feszültségcsökkentő és stresszoldó hatású. Nézzük meg, hogy a kertészkedés, hogyan befolyásolhatja jótékonyan az egészségi állapotunkat!

A természetben töltött idő önmagában is jótékony hatású a szervezetre. Vitathatatlan, hogy az oxigén-dús levegő és a természetes fény pozitívan hat a szervezetünkre!

????Amikor a növények ültetésével vagy gondozásával foglalkozunk, kiszakadunk a mindennapi rohanásból. Lelassulunk, elcsendesedünk és figyelmünket az apró részletekre irányítjuk. Ez az összpontosítás segít minket abban, hogy valóban eltávolodjunk a stresszkeltő gondolatainktól és egy időre megszabaduljunk a bennünk kavargó dilemmáktól, a ránk nehezedő terhektől.

????Az aprólékos munka a kertben, a hosszas pepecselés figyelmet igényel ugyanakkor megnyugtat, és energiával tölt fel minket.

????Egy szép kertrész vagy egy bájos virágláda összeállítása magában hordozza az alkotás örömét.

????A növényeink ápolása közben megtapasztalhatjuk az úgynevezett flow élményt. Ilyenkor megszűnik számunkra az idő mert magával ragad minket a tevékenység, amit végzünk.

????Érdemes arra törekednünk, hogy kertészkedés közben ne tűzzünk magunk elé célokat és ne törekedjünk látványos eredményre.

????A növényekkel való foglalatoskodás amellett, hogy oldja a bennünk lévő stresszt, jelentős szorongás csökkentő hatással bír. A kertészkedés nem feltétlenül magányos elfoglaltság. Kiváló alkalom arra, hogy a család együtt legyen és közösen hozzon létre valami maradandó dolgot.

????A sportolás stresszoldó és feszültségcsökkentő hatása egyértelműen igazolt tény. Napi minimum fél óra testmozgás egész napra megalapozza a frissességünket és segít megőrizni az egészségünket. A kertészkedés észrevétlenül mozgatja meg minden porcikánkat. Ha rendszeresen végzünk kerti munkát, nő a fizikai teljesítő képességünk és javul az állóképességünk.

????A növényekkel való foglalatoskodás nincs életkorhoz, fizikumhoz vagy gazdasági jóléthez kötve. Bárki, bármikor kedvet kaphat, belekezdhet a kertészkedésbe.

Forrás: https://homepszichologus.hu/2021/07/22/kerteszkedes/

Scroll to Top