A porckorongsérvvel kapcsolatos tévedések és megoldások

Kuti Ildikó gyógytornász

pályázat

A porckorongsérvvel kapcsolatos tévhitek és megoldások

A gerincünk kisgyermekkortól kezdve nagy változásokon megy keresztül. A csecsemő zömében fekvő életmódja után a fejlődés következtében  előbb felül, majd feláll és elindul. Ez a fejlődés létrehozza a megfelelő fiziológiás görbületeket, a nyakon a háton az ágyékon és a keresztcsonton.

Természetesen ez a genetika és az életmód és egyéb testi adottságok következtében különböző módon megy végbe. Nem mindegy azonban, hogy miként használjuk a gerincünket.

Amikor megjelenik a rendelőben a gerincproblémával küzdő páciens, akkor az anamnézis felvétele során megkérdezzük a betegségére vonatkozó kezdeti körülményeket. Szinte minden beteg úgy kezdi, hogy “becsípődött a derekam”, vagy “egy rossz mozdulatra megfájdult a derekam”, vagy éppen “előrehajláskor nyilallást éreztem a hátamban”.

Azt viszont tudnunk kell, hogy ezeknek a tüneteknek illetve fájdalmaknak a hátterében már korábban keletkezett elváltozások a felelősek.

Mik is ezek az elváltozások? 

Nos, a tartás részben az életmód, részben az öröklött tényezők, a fizikai aktivitás mennyisége, és a különböző szokások függvénye. Amikor a gerincünk fájni kezd, becsípődik, akkor már komolyabb mechanikai változások állnak a háttérben mint pl. hanyag tartás vagy gyenge izmok miatti tartási rendellenesség. Ennek következtében a hátizmok megnyúlnak, a mellizmok zsugorodnak, a váll előre esik. A gerincet alkotó csigolyák íve diszharmónikussá válik, néhány csigolya rosszul terhelődik a helytelen tartás következtében. Ez többszörös, akár tízszeres nyomó- és nyíróerőt jelenthet a porckorongokra.

Mindezen mechanikai elváltozások következtében a csigolyák közötti porckorongok is a megszokott, egészséges helyzettől eltérően terhelődnek. Ez a porckorongokban is elváltozásokat okozhat. 

A gyenge izmok és megnyúlt szalagok és a túlterhelés következményeként a porckorong kiboltosul, majd fájdalmas tüneteket okoz

Ilyenek lehetnek:

  •  a kisugárzó  fájdalom, 
  • a mozgás gyengülése az érintett oldalon,
  •  súlyos esetben  bénulásos tünetek, 
  • széklet- illetve vizelettartási problémák.

Természetesen ezek komoly és ijesztő tünetek, de, itt jön a következő tévhit, 

hogy ha porckorongsérvem van, akkor jöhet a műtét. 

Mivel a porckorongsérv azt jelenti, hogy a kerek porckorong rugalmassága valamely okból, túlterhelés, csökkenő rugalmasság kiboltosul és a csigolya felszíne alá kitüremkedik.

A legtöbb ember a hirtelen kialakuló fájdalom miatt elkezd kutakodni az interneten és megállapítja, hogy neki bizony gerincsérve van és azt pedig azonnal meg kell operálni.

Bizonyított tény, hogy a porckorongsérv nagy százalékban néhány hónap alatt meg is tud szűnni. 

Ennek az az oka, hogy az egészséges porckorong pontosan a csigolyák között helyezkedik el középen. A porckorongot a csigolyák zárólemeze táplálja. A kitüremkedett sérv esetén a porckorong kiboltosul és kizáródik a csigolyák alól. Ekkor a zárólemezek a kitüremkedett részt már nem tudják ellátni tápanyaggal. Ez azt okozza, hogy az összenyomódott rész nem kap megfelelő tápanyag utánpótlást és általában összezsugorodik. Ez a kellemetlen tünetek enyhülését, majd később teljes megszűnését vonja maga után.

Ebből is látjuk, hogy felesleges a gyógyulást várni egy azonnali műtéttől, hisz a fájdalom amúgy is megszűnik. Viszont mindenképpen érdemes orvoshoz, mozgásterapeutához fordulni már a kezdeti panaszok esetén, hiszen ekkor még nem alakul ki jelentős károsodás illetve a kínzó tünetek. Az idegsebészek egyébként is csak nagyon megalapozott esetben végeznek műtétek, mert nagyon sok veszélye is lehet a műtétnek.

A korábban említett nagyon súlyos és abszolút műtéti indikációt jelentő tünetek jelentkezése esetén, viszont mindenképpen haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A műtét előtt képalkotó vizsgálattal feltárják az elváltozás pontos helyét.

A következő tévhit, az, hogy

 komoly fájdalmas tünetek esetén szigorú ágynyugalomra és a mozgás teljes elkerülésre van szükség. 

Ennek éppen az ellenkezője igaz. Természetesen nem mindegy milyen mozgást végzünk a különböző stádiumokban. Ehhez szintén szakember segítségét kell kérni.  

Nagyon fontos a porckorongok nyomás alóli felszabadítása, amit nyújtó és egy új, nagyon hatékony mozgásterápiával az autodekompressziós technika alkalmazásával érhetünk el. Ezt orvos, vagy gyógytornász végezheti. 

Ez speciális ismereteket feltételez, tehát mindenképpen meg kell győződnünk arról, hogy jól képzett szakemberhez forduljunk. 

Szintén tévhit, hogy 

a porckorongsérv masszírozással gyógyítható , vagy a porckorong visszanyomható a helyére

. ez azért nem igaz, mert a porckorong olyan mélyen helyezkedik el a test belsejében, hogy a visszanyomásához át kellene hatolni vastag izomrétegeken, a csigolya csontos ívén, ez pedig ujjal kivitelezve lehetetlen. A masszázs a meghúzódott és túlfeszült izmok tónusának oldására alkalmas lehet, ez tüneti kezelés és nem a porckorongra, hanem a megbetegedés okozta fájdalom enyhítésére lehet alkalmas. Fontos, hogy ezt is szakemberrel végeztessük. 

Sok beteg számol be arról, hogy már járt csontkovácsnál, mert van egy XY, aki ezzel foglalkozik. Természetesen akik nem rendelkeznek megfelelő anatómiai és élettani ismeretekkel, többet árthatnak, mint amennyit használnak. A kezelések többnyire hatástalanok, esetleg a tünetek súlyosbodását okozhatják. Ez egy újabb tévhit a kezeléssel kapcsolatban.

A gyógytorna egyik viszonylag új ága a manuálterápia, amit szintén csak orvosok és erre szakosodott gyógytornászok alkalmazhatnak, és a műtét alternatívái lehetnek. A McKenzie-féle kezelési módszer is segíthet. Ezek mind komoly tudományos kutatásokkal és érvekkel alátámasztott módszerek, amelyek forradalmasították a gyógytorna kezeléseket. 

40 évvel ezelőtt kizárólag pihentetéssel, fektetéssel gyógyították a betegeket. Mára már bizonyítottá vált, hogy ezek nem oldják meg a problémát, mert keringésromlással, izomerővesztéssel és egyéb kedvezőtlen hatásokkal járnak.

Az akut szakasz után azonban nagyon fontos, hogy a kezeléseket ne hagyjuk abba. 

A tünetek megszűnésével a hosszú idő alatt kialakult elváltozások nem szűnnek meg. Ahhoz, hogy ne következzenek be időről-időre vissszatérő epizódok, az okot kell megszüntetni. Hosszú és kitartó rendszeres munkával szakember vezetésével a beteg önmagát gyógyítja. 

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy mint a legtöbb betegség gerincproblémák is részben lelki eredetűek. Ezért fontos megérteni, hogy a lelki és a helytelen fizikai terhelés együttes hatásai ellen kell küzdenünk.

Fontos megértenünk, hogy a legfőbb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítanunk. Szakemberek segítségével a helytelen gerinchasználat kialakulását is elkerülhetjük már kisgyermekkorban. Véleményem szerint ez egy nagyon fontos, új szempont lehet a kisiskolások, serdülők és fiatal felnőttek testnevelésének kialakításához.

Összegezve fontos, hogy problémáinkkal mindenképpen orvost illetve szakképzett mozgásterapeutát keressünk fel. Amennyiben szeretnénk megelőzni ezen panaszok kialakulását mindenképpen érdemes egy felmérést végezni szakember segítségével, hogy mi az, amin változtatni kell, hogy a panaszok ne alakuljanak ki. Fontos törődni a testünkkel, hiszen a bajt könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Mindenkinek kívánok jó egészséget! Figyeljenek magukra! Az egészség érték!

Budapest,2020.06.12.

Scroll to Top