A szenvedélybetegek közösségi ellátásáról

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Kedves Nézőink! Kedves Követőink!

Folytatjuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat monori tevékenységének bemutatását. Juhász Katalinnal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „Jelenlét program” Programvezetőjével beszélget Kovácsik Judit az EFI mentálhigiénés munkatársa, a járási szinten működő szenvedélybetegek közösségi ellátásáról.

A közösségi ellátás, a kliensek lakókörnyezetben történő szociális és mentális gondozás. Célja gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése. Az addikciós problémák esetében a háttérben nagyon gyakran lelki, pszichés problémák húzódnak meg, melyben a szerhasználat nem más, mint egy rosszul megválasztott öngyógyítási kísérlet. A szerhasználatot sokféle tünet kisérheti, a testi tünetek mellett, a családi, társas kapcsolatokban tapasztalható elakadások, zavarok, az anyagi és egzisztenciális problémák is megjelennek. Ezek együttesen tovább rontják az egyén életminőségét, életkilátásait. A függőség során testi (szomatikus) tünetek mellett lelki (pszichés) problémákkal is számolni lehet, amelyek együttesen kihatással vannak az egyén életvezetésre. 

A szenvedélybetegek közösségi ellátása elsősorban az otthonukban élő, szenvedélybetegség problémáival küzdőknek, valamint a függőséggel küzdők családtagjainak kíván segítséget nyújtani, olyan szolgáltatások biztosításával, amelyek szociális helyzetük és mentális állapotuk javulását eredményezi. A szolgáltatás járási szinten támogatja azokat, akik szeretnének életvitelükben változtatni, és mentális segítséget várnak annak érdekében, hogy életminőségük javuljon, valamint a szerhasználat kapcsán elszenvedett károkat is kezelni tudják.

Akinek kérdése van, vagy beszélgeti szeretne, rendelkezésre áll  egy 0-24 órában hívható telefonszám: 06 30/574-3115

Szenvedélybeteg és hozzátartozói csoportok hétfői napokon 16 órakkor kezdődnek.

Scroll to Top