A szeretetnyelvről

Kutatások sokasága bizonyította már, hogy az emberi kapcsolataink minősége alapvetően határozza meg az életminőségünket. Gondoljunk csak bele, hogy a szülői- és baráti kapcsolataink, az ismerőseinkkel való viszonyunk hogyan hat a közérzetünkre, a lelki életünkre. Nagyon nem mindegy, hogy e kapcsolatokat milyen előjelekkel éljük meg.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kapcsolataink nem úgy működnek, mint egy perpetuum mobile, amit elég egyszer beindítani, és onnantól kezdve minden oké. A kapcsolatainkért folyamatosan tennünk kell. Ennek rengeteg módja van, ha bátran alkalmazzuk az úgynevezett szeretetnyelvek valamelyikét. A szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.

Az öt szeretetnyelv pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet két évtizede Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg. Eszerint az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés tartozik ide. Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél.

Vagyis ez azt is jelenti, hogy nemcsak önmagunkat, de a szeretteinket, a számunkra fontos embereket is ismernünk kell, hiszen, ha nekünk például az ajándékozás az elsődleges nyelvünk, míg partnerünknek a minőségi idő, de ezektől eltérő szeretetnyeleket alkalmazunk, akkor az félreértések forrása lehet. Vagyis beszélgessünk sokat, ismerjük meg egymást.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top