A szív és érrendszeri betegségek lelki okai

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Célcsoport: Szív és érrendszeri betegek

A szív és érrendszeri betegségek lelki okai

Miről árulkodnak szívproblémáid?

Mindenki számára ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a stressznek jelentős szerepe van, sajnos a stresszt a mindennapi életünkből nem tudjuk eltüntetni. Átmenetileg csökkenthető a mértéke, de valójában elkerülhetetlenül végigkíséri az életünket.

A családi élet, a társas kapcsolatok terén jelentkező feszültség, a megélhetési problémák, a magas munkahelyi leterheltség egyaránt egészségkárosító kockázati tényezők lehetnek, amelyek azonban akkor válnak igazán krónikus stresszorokká, ha az egyén maga is ártalmasnak minősíti.

Sok ember úgy érzi az élete nagyon nehéz, stresszes, és minden percben harcokat kell vívnia.

Hirtelen bekövetkező stressz esetén rendszerint az úgynevezett „üss vagy fuss” válaszreakciót produkálja a szervezetünk, amellyel próbál felkészülni a fenyegető helyzetből való elmenekülésre vagy annak leküzdésére, emelkedik az adrenalin szint. 

Ilyenkor a testnek hirtelen nagy mennyiségű energiát kell mozgósítania, amelyet úgy ér el, hogy emelkedik a pulzus és a vérnyomás, szaporább lesz a légzés, az izmok megfeszülnek. Eközben fokozódik a szívizom oxigénigénye, de mivel a szívet tápláló koszorús erekben érszűkület lép fel, csökken a szívizom oxigénellátottsága.  Súlyos esetben a szívizom elhalásához is vezethet.

A kisebb intenzitású, de gyakran ismétlődő, vagy tartósan fennálló (krónikus) stresszhatásoknak is kiemelt jelentősége van, hiszen a szívizom oxigénhiányos állapot gyakrabban fennállhat.

A leggyakrabban jelentkező stressz a munka, munkahely kapcsán jelentkezik, itt két fő modellt említ a szakirodalom,

 • Az állásfeszültség modell, azokra jellemző, akikre magas elvárások nehezednek. Pl vezetők, vagy azoknál a dolgozóknál tapasztalható fokozott feszültségi állapotban élnek.
 • A munkahelyi stresszhez kapcsolódik – a főként segítő foglalkozású személyeket érintő – kiégés jelensége. Nagyfokú fáradékonysággal, ingerlékenységgel és bizonyos területeken jelentős inaktivitással jár.

További pszichoszociális kockázati tényezők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában

A szív- és érrendszeri betegségek pszichoszociális rizikófaktorai között tartják számon:

 •  a szorongást, 
 • a düht,
 •  a mások iránti ellenséges érzelmeket,
 • az indulatok kezelésének nehézségeit, 
 • és a depressziót.

A szívproblémák gyakran a szeretethiánynak, szomorúságnak, az évek múltán felszínre törő, elfojtott érzelmeknek a következményei.

Mit üzen a lélek, nézzük meg a keringési betegségek lelki hátterét

 • A vérnyomásproblémákkal?

A magas, illetve alacsony vérnyomás jelentése ugyanaz: menekülni a problémák és a konfliktusok elől. Alacsony vérnyomás azt fejezi ki, hogy az illető meg sem próbál érvényesülni: lemond minden hatalomról, és ezáltal elhárít minden felelősséget, hiányzik belőle a kitartás és a kihívásokat is kerüli.

A magas vérnyomás arról árulkodik, hogy valaki nem akar szembenézni az érzelmi konfliktusaival, de jelenthet visszafogott agressziót is. 

 • A szívritmuszavar

Olyan embereknél alakul ki, akik nem hagyják, hogy érzelmeik kizökkentsék őket a megszokott kerékvágásból. Meg kellene engedniük maguknak, hogy néha „kilógjanak” a sorból, és elengedjék a berögzült normákat.
 • A szívinfarktussal
A teljesítményorientált emberek betegsége. Az érzelmek elfojtása, a ki nem élt agresszió, vagyis a felhalmozott feszültség a szívinfarktusban „kisül”. Ők azok, akik képtelenek ellazulni, irreálisan magasak az elvárásaik környezetükkel és önmagukkal szemben.

 • Csökkentsd a rizikót

Figyelj magadra, mert ha túl ideges, szorongó, vagy túl sérülékeny vagy ez vezethet szívproblémákhoz. Fontos, ha ilyen a személyisége valakinek, nagyobb gondot fordítson érzelmi egyensúly megőrzésére.

 • Fontos lenne, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelését a gyógyszereken kívül lelki gondozással is kiegészítik. A hosszú távú egészségmegőrzéshez különböző lelki tréningek elsajátítása, stressz kezelésének technikák is segíthetnek. A lelki egyensúlyuk megteremtésével ugyanis lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.05.12.

Scroll to Top