Adventi hangolódás!

Az Advent szó jelentése „eljövetel”, a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Ha a hagyományokat szeretnénk megtartani, akkor az adventi  koszorúra három lila, és egy rózsaszín gyertyát teszünk,  mert  lila szín a várakozást és a bűnbánatot jelképezi, a  harmadik vasárnapon  meggyújtott rózsaszín gyertya az örömöt jelenti.

A tervezgetés már advent első hetében, de akár már korábban is megkezdődhet, ilyenkor lassan körvonalazódnak a feladataink is.  Általában karácsony előtt egy kicsit alaposabb takarítást tervezünk, rendrakással, és még sorolhatnám mivel, mert szeretnénk az otthonunkat is szebbé varázsolni az ünnepre. Aztán jön a készülődés következő fázisa, amikor az ünnepet tervezzük.

Beszélgetünk arról, kinek, milyen ajándékot vegyünk, ki minek örülne? Hívjunk-e vendégeket, vagy mi menjünk el valamelyik családtagunkhoz, barátunkhoz? Összeállítjuk az ünnepi menüt, milyen ételeket készítsünk, milyen sütemények italok kerüljenek a karácsonyi asztalra. Sokan kezdik díszítni az otthonunkat, sőt a kertjüket, és a színes fények, már ekkor igazi ünnepi hangulatot varázsolnak.

Ugyanakkor az Advent napjai nagyon sokunknak, a végelláthatatlan ajándék listát, kimerülésig tartó vásárlási lázat és a stresszt jelenti. Ehhez jönnek még a céges bulik, az otthoni készülődés, és mire eljön a várva várt Szenteste fáradtan ülünk a fa mellett, és alig várjuk, hogy vége legyen ennek a napnak. Pedig ennek egészen másról kellene szólni.  Pont most nem lenne szabad megfeledkezni a lelkünkről, a pihenésről, a befelé figyelésről, és a visszavonulásról. Talán azért is, egyre inkább trend, és egyre többen döntenek úgy, hogy elmenekülnek az otthoni sütés-főzés készülődés elől, és nyugodt körülmények között szállodákban töltik el az ünnepeket.

Most, ebben az Advent időszakban talán megpróbálhatnák egy kicsit másképp, mint eddig, hiszen ez csak rajtunk múlik, hogy a külsőségeken túl, a belső rendrakásra is figyelünk.

Meggyújtottuk az első gyertyát, hangoljuk hát lelkünket az Adventre és azt követő ünnepekre!

  • Előszőr is lassuljunk le, ne rohanjunk, figyeljünk egy kicsit magunkra, befelé. Gondold végig az elmúlt évet, mi történt Veled, mit az, amit sikerült megvalósítanod és mi az, amit nem, mi az, ami fájdalom volt, mitől féltél, mi nem sikerült úgy, ahogy szeretted volna? Van-e olyan, ami már nem visz előre, csak visszahúz? Néz szét az emberi kapcsolataidban, kivel van még feladatod?
  • Időnként figyeljünk a csendre, a csendben találkozhatunk önmagunkkal. Kapcsold ki néha a televíziót, a netet, keres magadnak egy nyugodt sarkot, ahol oda figyelhetsz a lelkedre, és találkozhatsz önmagaddal.
  • Ebben a csendben szánjunk arra is időt, hogy átgondoljuk kapcsolatainkat, elhanyagoltál-e, megbántottál-e valakit, vagy táplálsz-e haragot. Lehetséges ezeken javítani, vagy csak egy kicsit jobban kell kimutatnod a szereteted. Fenyőfa png | PNGEgg
  • Ezekben a hetekben a szeretetszolgálatok, közösségek is gyűjtéseket indítanak rászorulók számára.  Ha csak tehetjük, vegyünk részt valamely jótékonysági akcióban, segítsünk a rászorulóknat adományokkal.
  • Egy kiadós kirándulás a téli természetbe, a közeli erdőbe, egy hosszabb séta is lehet elcsendesedési lehetőség, amellett remek testmozgás, jó érzés ilyenkor egy kicsit átfagyni, és utána egy jó meleg tea mellett közösen felidézni a régebbi karácsonyok emlékeit.
  • Természetesen nem maradhat el Adventben a mézeskalács sütés, amelyeknek mézes, fahéjas illata megtölti az otthonunkat, és ezzel együtt a lelkünket is. Ráadásul gyermekekkel sütve-díszítve igazi családi program és élmény lehet, akár már az egészen kicsiknek is.

Végezetül Advent közeledtével érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy az ünnepvárás nem pénzről, az ajándékok tömkelegéről szól, sokkal inkább egymás felé fordulásról, az odafigyelésről, az együtt töltött minőségi időről.

Nyugodt, tartalmas, közös élményekben gazdag adventi készülődést kívánnak mindenkinek:

Monor Járás Egészségfejlesztési Iroda Monorierdő Központtal munkatársai

Forrás:

https://www.harmonet.hu/ezoteria/69386-advent-idoszaka:-beszelgess-a-lelkeddel.html

Scroll to Top