Allergia

Bánné Zsuzsi ápolónő

pályázat

Az allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. A leggyakoribb allergének a pollen (pl.parlagfű), élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek.

Azokat az anyagokat amelyek antitest termelést váltanak ki a antigénnek nevezzük. Aokat pedig amelyek antitest termelést és további immunreakciót váltanak ki allergéneknek nevezzük. Minden allergén egyben antigén is.

Magyarországon a lakosság 15-25%-a légúti allergiás megbetegedésben szenved, magas a bőrallergiások száma is.

Az allergia okai lehet több génes öröklődés és halmozott családi előfordulás. A hajlamos egyénben már korán megkezdődik az érzékenység kialakulása. Leggyakrabban virágporok és házi poratka, valamint állati szőrök a kiváltó okok.

A fekete üröm, a parlagfű és sok allergizáló gyom évszázadok óta megtalálható a környezetünkben. Ezek a civilizációs ártalmak hatására annyira agresszívvá váltak, hogy a sérült nyálkahártyán könnyebben meg tudnak tapadni.

Ha valaki allergiás az állatszőrre akkor később egyéb allergénekre is érzékennyé válhat.
Kimutatták, hogy a stressz is hozzájárul az allergiás megbetegedésekhez. Stresszhelyzetben gyengül az immunrendszer ami növeli az allergiás reakciókra való készséget.

Foglalkozási megbetegedés is lehet (gabonaliszt, latex, pamut stb.) ritkábban táplálkozási ún. allergének tej, tojás, dió. Leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek:szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zeller, eper, dinnye. Keresztallergiáról beszélünk ha a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismeri fel.
Ez azt jelenti, hogy az eredeti allergizáló fehérjéhez hasonló másik fehérje is kiválthatja az immunválaszt. Keresztallergiát okozhatnak: tehéntej fehérje a marhahússal vagy a tojásfehérje a szárnyasokkal, reakciót adva a szárnyas húsára, tollára is. A tenger gyümölcsei is keresztreakciót mutatnak egymással. Az olajos magvak között is gyakran alakul ki keresztreakció.

Az allergia tünetei:

Légúti allergének által kiváltott reakciók: orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, könnyezés, szemviszketés, szájpadviszketés, légszomj, köhögés, legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is lehet.
Táplálék allergia esetén többnyire kiütés, duzzanat, hányás, hasmenés jelentkezik.
– Bőrtünetek:kiütés, bőrgyulladás, ekcéma. Idegrendszeri tünetek:viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság. – Vérképzőszervi tünetek: bő-vagy nyálkahártyavérzések, vashiányos vérszegénység.

Az allergia diagnózisa:

Tüdőgyógyász végzi a bőrtesztet, az asztma kizárására vagy megerősítésére szolgáló légzésfunkciós tesztet is. Ha szükséges képalkotó vizsgálatokat is kérnek. Ha szükséges laboratóriumi vizsgálatokat is kérhetnek.

Az allergia kezelése:

A gyermekkorban kezdődő allergia általában kinőhető, természetesen vannak kivételek. Minél később kezdődik egy allergiás megbetegedés annál kisebb az esély a gyógyulásra. Kezeléskor legfontosabb az allergének kiküszöbölése, elkerülése.
A terápiában használatosak a helyi kezelések– szemcsepp, orcsepp, orrspray, bőrtünetek esetén krémek kenőcsök. Ha a lokális kezelések nem elegendők akkor gyógyszeres terápiát alkalmaznak. Csak kivételes előrehaladott állapotban alkalmaznak szteroidot a sok mellékhatás miatt.

Időben forduljanak orvoshoz szakemberhez, hogy a tüneteket még a betegség kezdetén kezelni tudják.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL! 

Budapest,2020.06.10.

Scroll to Top