Anyatejes táplálás világnapjához!

Az elmúlt héten a babákat, kisgyermekeket nevelő szülőknek igyekeztünk egészséges életmód segítő tanácsokat adni. Egy témakör azonban lemaradt, amit most szeretnénk pótolni a Semmelweis Egészségfejlesztő Központ videójával, az Anyatejes táplálás Világnapja apropóján.

Napjainkban az anyatejes táplálás reneszánszát éli. Nem is csoda, hiszen az első pár hónapban ez a legjobb táplálék gyermekünknek, tartalmaz minden számára nélkülözhetetlen tápanyagot, segíti az immunrendszere és bélflórája fejlődését, segít kivédeni a fertőzéseket, és elmélyíti az anya-gyermek kapcsolatot.

Éppen ezért egyre több újdonsült édesanya éli meg kudarcként – és ostorozza saját magát – , ha valamiért nincs elegendő teje, vagy nem megy zökkenőmentesen a szoptatás. Egyre feszültebbé és elkeseredettebbé válnak a sikertelen próbálkozások hatására, ami a gyermekük hangulatára és tejelválasztásukra is negatívan hat.

Teljesen normális, ha nehezen indul meg a tejelválasztás, és maga a szoptatás folyamata is döcögősen megy. Ne féljünk segítséget kérni, egy szoptatási tanácsadó számos életmentő tanáccsal láthat el minket, valamint a Semmelweis Egyetem oktatóvideója is segítségünkre lehet ebben. Ha mégis idő előtt apadna el a tejünk, vagy kevésnek bizonyulna, egészítsük ki az etetéseket a gyermekünk korának megfelelő, jó minőségű tápszerrel, vagy ha életkora már engedi, hozzátáplálással.

Scroll to Top