Anyatejes táplálásért!

Kedves Kismamák! Kedves Követőink! A szoptatás hetéhez csatlakozva, szeretnénk az elkövetkezendő időszakban minél több információt átadni a kismamáknak az anyatejes táplálás fontosságáról.

A csecsemő megszületését követő első hat hónapban az anyatej a legjobb táplálék a kicsinek, hiszen ez tartalmazza a számára szükséges energiát, tápanyagokat, segít a megfelelő bélflóra kialakításában, az immunrendszer regulációjában, ezzel csökkenti a későbbi allergiás reakciók kialakulásának kockázatát, a benne lévő antitesteknek köszönhetően pedig véd bizonyos betegségektől, emellett segít elmélyíteni a kapcsolatot anya és gyermeke között.

A 6-12 hónapos kor között a szoptatás már nem elégséges a gyermek tápanyag és energiaigényének fedezéséhez, de tovább folytatható. 1 éves korig a szoptatás még képes fedezni a szükségletek kb. felét, később már ennél is kisebb hányadát, éppen ezért a magyar szakmai irányelv szerint 5-6 hónapos korban érdemes megkezdeni a hozzátáplálást.Az anyatejes táplálás mind a baba, mind az anya egészsége és boldogsága szempontjából fontos, de természetesen, ha valamilyen akadályozó tényező miatt nincs rá lehetőség, vagy nem elégséges a tej mennyisége speciális tápszerrel helyettesíthető, vagy kiegészíthető.

Forrás: semmelweis .hu

Scroll to Top