Április 11-én volt a Parkinson kór világnapja

1997-től került be a Parkinson-kór a világnapok sorába. Az első tünetegyüttes leírója James Parkinson angol orvos és természettudós volt. Április 11-én, az ő születésnapjának tiszteletére tartják a World Parkinson’s Disease Day-t, vagyis a Parkinson Betegek Világnapját, mellyel szeretnék felhívni a társadalmak és az egyének figyelmét erre a betegségre. Jelenleg ez a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés a világon, amely a mozgászavart okozó neurodegeneratív betegségek közé tartózik, ugyanakkor ma már viszonylag kezelhető.

Kialakulásának oka pontosan nem ismert, az agy bizonyos területein – ma sem pontosan ismert okokból – bekövetkező idegsejt-elfajulás miatt kialakuló betegség. Egy mozdulat kivitelezéséhez az idegsejtek az üzenetet ingerületátvivő anyag, dopamin segítségével adják át egymásnak, majd továbbítják azt a test felé. Egészséges embereknél ez a folyamat zökkenőmentes, míg a Parkinson-kórosoknál az üzenet nem jut el egyből az izmokhoz, mely aztán a mozgásban okoz nehézségeket.

A korai tünetek közé különböző mozgáskoordinációs panaszok tartoznak, amelyek kezdetben csak az egyik oldalt érintik. Előfordulhat az is, hogy csak egyetlen ujj remegése jelzi a problémát. Alvászavarok, depresszió vagy szorongás formájában pszichés problémák merülhetnek fel. A kezdeti fázisban nem jelentkezik egyszerre valamennyi jellemző tünet. A korai jeleket követően 5-10 éven belül alakulnak ki súlyosabb következmények, ám a betegség előrehaladása egyénenként változó és a korszerű gyógyszeres terápia által késleltethető.

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/205/mi-a-parkinson-kor

Scroll to Top