Április 4-e volt a Rákellenes Küzdelem Világnapja

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a rákos megbetegedéseket.  Az egészséges életmód betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, hiszen a daganatos betegségek kezelési eredményei sokkal jobbak, ha korai állapotban ismerik fel, ezét szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ írását.

Ha megkérdeznénk valakit, hogy melyik betegségektől fél a legjobban, nagy eséllyel a rák is benne lenne a felsorolásban. Azt viszont kevesen gondolják végig, hogy a rák nem betegség, hanem egy olyan gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. Megkülönböztetünk egymástól jó- és rosszindulatú daganatokat. Az utóbbiak közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek (károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket), egyesesetekben pedig áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A rosszindulatú daganatok növekedésük során betörnek a környező szövetekbe, míg a jóindulatú tumorok erre nem képesek, ugyanis ezek általában kötőszövetes tokkal határoltak. A rákos betegségek alapvetően két csoportra oszthatóak: a környezeti és az örökletes, tisztán genetikai okból kialakuló ráktípusokra. Bővebb információkat erről itt érhettek el: https://tinyurl.hu/tvQK/

A rák kialakulásának kockázata csökkenthető, ha alapvetően egészséges életmódot folytatunk, vagyis figyelünk a megfelelő táplálkozásra és rendszeresen sportolunk. Fontos, hogy megadjuk magunknak az elegendő idejű és jó minőségű alvást is. Akkor is csökkentjük a rizikót, ha nemet mondunk a dohányzásra, a mértéktelen alkoholfogyasztásra, illetve nem szedünk indokolatlanul gyógyszereket. Havonta végezzük el az emlők, a herék, valamint a bőrünk és a szájüregünk vizsgálatát.

Mint oly sokszor, a rák esetében és a túlélési esélyt illetően is kulcsfontosságú a korai felismerés. Ehhez rendszeres önvizsgálatra, és a szűréseken való rendszeres részvételre van szükség. A Magyar Rákellenes Liga weboldalán részletes prevenciós útmutatást találhattok, kattintsatok ide: https://tinyurl.hu/BiLn/

Sajnos világszerte a második vezető halálokról van szó. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban 2016-ban több mint egymillió ember halt bele a rák valamelyik típusába, és figyelmeztető adat az is, hogy immár a daganatos megbetegedések felelnek az összes haláleset picit több mint negyedéért. A World Cancer Research Fund globális jelentése szerint – a melanóma típusú bőrdaganatokat nem számítva – 2018-ban a férfiak nagyobb arányú érintettségével (9,5 millió fő) 18 millió új daganatos megbetegedést regisztráltak. Összességében évente mintegy tízmillió ember hal bele a rák valamelyik típusába, amiért legnagyobb arányban (közel 12 százalék) a tüdőrák tehető felelőssé. A férfiak esetében a tüdő-, a nőknél a mellrák a leghalálosabb. Sajnos Magyarország nem áll jól e téren: 2019-ben közel 33 ezer ember halt meg a rák valamely típusában; napjainkban minden negyedik magyar ember valamilyen daganatos megbetegedésben veszíti életét, ezzel pedig sajnos az EU csúcstartói vagyunk.

A képről megismerheted a daganatos betegségek általános figyelmeztető jeleit.

Scroll to Top