Április 7.-e az Egészség Világnapja!

Az egészség világnapját azért ünnepeljük április 7-én, mert ezen a napon alakult meg 1948-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világnapot először 1949. július 22-én rendezték meg, majd a dátumot módosították április 7-re.

Mit jelent az egészség, mit jelent egészségesnek lenni?

Az egészség meghatározására több leírás is létezik. A WHO meghatározást alapul véve, az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye.

Az egészség összetett fogalom, amelyet különböző tényezők befolyásolnak, különböző arányokban. Így tartozik az életmód (43%), a genetikai tényezők (27%), a környezeti hatások (19%), valamint az egészségügyi ellátás (11%) és az ahhoz való hozzáférés.

A legnagyobb hatással az életmódunkra lehetünk, amibe többek között a mindennapi táplálkozásunk, a fizikai aktivitásunk, az alvásunk mennyisége és minősége is beletartozik, ahogy az is, hogy vannak-e káros szokásaink (pl. dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, drogfogyasztás).

Mindezek mellett úgy is védhetjük az egészségünket, ha időben felismerjük a problémákat. Ezek részben könnyen észlelhetők, sok esetben azonban nem. Utóbbi helyzetekre nyújtanak megoldást a különböző, prevenciós célú szűrővizsgálatok.

Figyeljünk jobban egészségünkre!!

Scroll to Top