Az alkohol elhagyásának pozitív hatásai

November… egy őszi, hideg hónap, amikor legtöbben küzdünk a szárazsággal még akkor is, ha kinn nyirkos az idő. Ez a szárazság a hideg idő miatti bőrszárazság, a fűtés okozta nyálkahártya-szárazság (pl. orrdugulás), esetleg az egyre sötétebb napokon gép előtt, pislogás nélkül ücsörögve érzett szemszárazság.

Mind kellemetlen dolgok, így talán pont ezek ellensúlyozására találtak ki valami olyasmit, ami nem gyötri, hanem kíméli a testet: a száraz novembert. Ez a kihívás az utóbbi években egyre népszerűbb, a lényege, hogy ebben a hónapban tudatosan és kitartóan ne igyunk semmilyen alkoholt.

Már egy hónap alatt is rengeteg pozitív hatása lehet testedre (és elmédre), ha tartózkodsz az alkohol fogyasztásától. Felkeltettük az érdeklődésed? Csekkold az alábbi képet!

A felsorolt, általános pozitívumok mellett természetesen számos betegség kialakulásának kockázatát (pl. rák, szív-érrendszeri megbetegedések) is csökkenti, ha csökkented a mennyiséget, de természetesen ezt nemcsak egy hónap erejéig, hanem hosszú távon érdemes megtenned.

Következő posztunkban hasznos tippeket találhatsz, hogyan mondj nemet az italra akár most, akár majd az ünnepek alatt, ha mégis megkínálnak.

Az egyik legnagyobb felismerés a hónap végére talán az lesz, hogy igazából nincs is szüksége a szervezetnek az alkoholra. A korábbi mennyiség elhagyásával vagy csökkentésével is jól (sőt jobban) érezhetjük magunkat.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top