Az anyatejes táplálás világnapja 2022!

A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) kezdeményezésére 1992-ben először megrendezett szoptatás világhetét minden évben augusztus 1. és 7. között tartják több mint 120 országban, a szoptatás világnapja pedig mindig augusztus 1-jére esik.

Célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az anyatejes táplálást, valamint felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Az anyatejes táplálás világnapja minden évben más üzenetet hordoz, avval, hogy egy-egy szoptatáshoz kapcsolódó témát a kommunikáció középpontjába állít.

2022-ben ez a „Lépj fel a változásért!” lett, ami a társadalom különböző szintjein a szoptatás védelmét, előmozdítását és támogatását végző szereplők képességeinek és ismereteinek megerősítésére fókuszál a világjárvány utáni világban.

Az egészségügyi dolgozók, bölcsődei gondozók, pszichológusok az ismeretátadáson túl fontos szerepet játszanak a kismamák lelki támogatásában és a felkészülésben is, de a laikusok, kívülállók is sokat tehetnek már azzal, ha elfogadják és tiszteletben tartják például a nyilvános helyen történő szoptatást. Az anyatejes táplálás világnapja tehát nem csupán egy megemlékezés a szoptatás fontosságáról, hanem egy aktív, társadalmi beszélgetést előirányzó mozgalom, amelynek az a célja, hogy az édesanyák és a családok támogatást kapjanak az anyatejes tápláláshoz és ezáltal egy egészségesebb jövőhöz.

Melyek az anyatejes táplálás előnyei, jelentősége? Mi áll az idei szoptatási világhét fókuszában? Akiket érdekel ez a téma többet is megtudhat az alábbi linken.

Forrás:

https://www.brendon.hu/az-anyatejes-taplalas-vilagnapja-blog-x-404

Scroll to Top