Az EFI és a „Közös út” Cukorbeteg Egyesület együttműködése

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Az EFI és a „Közös út” Cukorbeteg Egyesület együttműködése

Az elmúlt hetekben sok szó esett a cukorbetegségről az online adások során.

A Monor Járás Egészségfejlesztési Iroda 2019 januárjában vette fel a kapcsolatot a „Közös út” Cukorbetegek Egyesületével. Az Egyesület havi egy alkalommal tartja üléseit, illetve szervezi programjait Monor város Kultúrházában. Az Egyesület vezetőjével egyeztetve, az EFI részt vesz az Egyesület munkájában, előadások megtartásával és egyéni tanácsadás formájában.

Az EFI munkatársai szakterületeiknek megfelelően kapcsolódnak be a prevenciós feladatokba, így az egészségmegőrzés területén orvos, és nővér, a helyes étrend kialakításához dietetikus, a mozgáshoz gyógytornász, és a lelki problémák megoldásának elősegítéséhez mentálhigiéné és szociális munkás kolléganők nyújtottak segítséget.

Az eltelt időszak alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki az EFI munkatársai az Egyesület tagjai és vezetése között.

Sikerült hatékony kooperációt kialakítani, olyan témákat és olyan területeket találni, amelyek nagyon fontosak voltak az egészség megőrzéséhez, az egészségfejlesztéshez.  Ez azért is fontos, mert a krónikus betegséggel nem könnyű együtt élni, sem az érintett személyeknek, sem a hozzátartozóknak. A krónikus betegségben szenvedőknek sok segítségre van szükségük, hogy a mindennapok újraszerveződjenek, és megtanuljanak együtt élni a betegséggel.

Fontos, hogy legyen a háttérben  egy támogató közösség, hasonló  problémákkal küzdő  emberek csoportja, akik segítséget nyújthatnak, a betegség elfogadásában, akikkel együtt könnyebb elfogadni ezt az állapotot.

Jámbor Judit az Egyesület vezetője nyilatkozik, az EFI és a Cukorbetegek Egyesületének közös munkájáról. Elmondja, hogy nagyon eredményesnek tartotta ezt a munkát, nagyon sok érdekes és hasznos dolgot ismerhettek meg az előadásokból, és az egyéni tanácsadások során. Bízik abban, hogy ez a közös tevékenység folytatódni fog a jövőre nézve is.

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.06.29.

Scroll to Top