Az epilepszia

Egészségpercek!

Kedves Olvasóink!

Február 14. volt az epilepszia világnapja. Ennek alkalmából szeretnénk néhány lényeges információt megosztani a betegség kialakulásáról és lefolyásáról.

A világ lakosságának körülbelül egy százalékát érintő epilepszia az olyan neurológiai betegségek gyűjtőneve, amelyek során az idegsejtek az agykéregben vagy annak egy részében egyszerre sülnek ki. E rendellenes agyi működés tünetei változatosak, és hasonlíthatnak más neurológiai eredetű kórképekhez (https://tinyurl.hu/HtMm/). Az epilepszia fajtáit alapvetően annak „kipattanási” helye alapján csoportosítjuk, tehát az epilepszia lehet „gócos”, más néven „fokális” vagy általánosult, úgynevezett generalizált. Előbbit nevezik kis rohamnak is, és másodlagosan generálódhat, míg inkább felnőtteknél jelentkezik az általánosult, más néven generalizált roham. Az oki háttér változatos: állhat mögötte agyi sérülés vagy károsodás, központi idegrendszeri gyulladás vagy fejlődési rendellenesség. Az alkohol, bizonyos gyógyszerek vagy az alvásmegvonás, illetve pszichés tényezők is a rohamok kiváltói lehetnek. A betegség hátterében genetikai okok, egyes formái mögött pedig örökletesség, családi halmozódás is állhat.

Ha eszméletvesztéssel járó görcsroham kezdődik, átmeneti zavartság, lelassult beszéd, a végtagok kontrollálhatatlan rángatózó mozgása, félelem vagy szorongásérzet jelenik meg – érdemes epilepsziára gyanakodni. A betegség igazolása EEG-vizsgálattal történik, a diagnózis kritériuma a legalább két, minimum 24 órás különbséggel jelentkező provokálatlan epilepsziás roham, aminek több fajtája ismert.

Az absence roham esetén rövid, néhány másodperces rosszullétről van szó. A beteg elréved, a mozgása megreked, a környezetével való kapcsolata beszűkül. Ritmusos rángások jelentkezhetnek a szemhéjakban, a vállban vagy ritkábban a végtagokban. A nagyroham az epilepsziás rohamok legismertebb formája. Ilyenkor az agy egészében lejátszódó folyamatok kihatnak a teljes izomzatra, a légzésre, a szívműködésre és más életfontosságú funkciókra is. Az izmok görcse először folyamatos, ez légzészavart, a végtagok és a törzs megfeszülését okozza, majd ismétlődő rángások jelentkeznek. A nagyroham rendkívüli mértékben kimeríti a szervezetet. Ezzel szemben a komplex parciális rohamok rövidek, általában fél percen belül lezajlanak és tudatzavarral járnak. Felnőtt korban ez a leggyakoribb rohamfajta.

Az epilepszia prevenciója nem lehetséges, kezelése annak típusától függően gyógyszeresen vagy –elsősorban gyerekek esetében – sebészeti beavatkozással történik (https://tinyurl.hu/hRSR/).

Forrás:

https://www.facebook.com/seegeszsegfejlesztesikozpont

Scroll to Top