Az immunrendszerünk működése

Dr. Keresztúri Imre háziorvos

pályázat

Kedves Nézőink!
Amikor jól érezzük magunkat észre sem vesszük, vagy eszünkbe sem jut, hogy van immunrendszerünk, és valószínű azzal sem törődünk, hogy az mit csinál, vagy hogyan is végzi a dolgát. 

Pedig az immunrendszerünk nagyon fontos védekező szerepet tölt be a szervezetünkben, és ennek a szervrendszernek a működése nyilvánul meg az immunitásban, vagyis a védettség kialakításában. 

Fő feladata, hogy megkülönböztesse saját, és az idegen anyagokat, és ha idegen szervezetekkel találkozik, azokat megsemmisítse. Ilyen kórokozók a baktériumok, vírusok, gombák, de előfordulnak egysejtűek, sőt, többsejtű kórokozók is, mint például férgek. Az immunrendszerünk emlékszik minden korábbi, fertőzést kiváltó kórokozóra, vagyis, ha egy ilyen kórokozó megint bejut a szervezetünkbe, nem betegszünk meg tőle. 

Ennek a rendszernek a működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen beavatkoznia. 

Ezért fontos az immunrendszerünk erősítése, ennek egyik alapja a helyes táplálkozás, ugyanis a bélrendszerben dől el, hogy szervezetünk mennyi vitamint és ásványi anyagot képes hasznosítani. 

Természtesen fontos a vitaminpótlás különösen most a téli és tavaszi időszakban, és sokat segíthet a rendszeres testmozgás is.

Scroll to Top