Az inzulinrezisztencia kockázati tényezői

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával, folytatjuk a Terítéken az egészség sorozatot

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amikor a sejtek érzéketlenné válnak a vércukor sejtekbe juttatását segítő inzulin hatásával szemben. Leggyakoribb formájában az elhízott embereknél fejlődik ki, a gyakorlatban leginkább a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotként ismert.

Kockázati tényezői közé tartozik:
– az elhízás,
– a zsírszövet, a zsírlerakódás testen belüli elhelyezkedése,
– a mozgásszegény életmód,
– egyes táplálkozási tényezők,
– a petefészek hólyagos elfajulása,
– bizonyos genetikai faktorok, családi halmozódás,
– az anya cukorbetegséggel szövődött terhessége,
– az etnikai hovatartozás,
– a kis születési súly,
– megszületés után korai, valamint a gyermekkori súlygyarapodás üteme mind növelik az inzulinrezisztencia kockázatát.

A bélflórának, a mikrobiomnak az eltérései is hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia kifejlődéséhez. 

Forrás: https://mdosz.hu/

Scroll to Top