Az osteoporosis alattomossága

Évente közel tízmillió olyan csonttörést diagnosztizálnak világszerte, aminek a hátterében egy igencsak alattomos betegség áll. Igen, a csontritkulásról (oszteoporózis) van szó, ami az 50 év feletti korosztályt tekintve minden harmadik nőt, illetve minden ötödik férfit érint. Az előrejelzések szerint – pedig már most is három másodpercenként történik egy ilyen esemény – a társadalmak öregedésével párhuzamosan a betegség gyakorisága is növekedni fog.

Az oszteoporózis alattomossága abban áll, hogy hosszú időn keresztül tünetmentes. Egy csonttörés (leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjainak törése) hívhatja fel rá a figyelmet, de a gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül, a csontállomány megfogyatkozásának mértékéből adódóan is előfordulhat. Kialakulásának hátterében a csontképzés-csontbontás egyensúlyának felborulása áll. De megjelenhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, illetve gyakran kíséri más szervek betegségeit, illetve bizonyos hormonális állapotokat, így a folyamat például fokozott kockázatú a változó korú nők körében az ösztrogén termelésének leállása miatt (https://tinyurl.hu/c74O).

Az oszteoporózis jelentős mértékben rontja az életminőséget, és bizonyos esetekben – például a combnyaktörés során fellépő műtét utáni szövődmények miatt – halálhoz is vezethet. Noha kezelhető betegségről van szó, kiemelt hangsúlyt kell fordítanunk a megelőzésre. A prevenció alapját a lehetőleg már fiatalkorban megkezdett, rendszeres fizikai aktivitás jelenti, amit persze biztonságos módon bármelyik életkorban elkezdhetünk. Emellett folyamatosan oda kell figyelnünk a kalcium és D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére (utóbbi a kalcium felszívódásában játszik jelentős szerepet). Az orvosunkkal konzultálva ajánlott részt venni a megfelelő szűrővizsgálatokon is.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top