Balkezesek világnapja!
Augusztus 13.

Petőfi Sándor, Picasso, Beethoven, Barack Obama, Eminem, Lady Gaga, Angelina Jolie, Szeles Mónika… tudjátok, hogy mi az, ami közös bennük? Az, hogy mindannyian balkezesek. Azt csak szerényen jegyezzük meg, hogy itt a SEK-ben is többen a balkezesek táborát erősítjük.

A gyakoriság nem véletlen, hiszen az emberek nagyjából tizenöt százaléka balkezesként éli az életét, ami egy jobbkezesekre optimalizált világban nem is mindig olyan egyszerű. De lényegesen könnyebb, mint akár csak néhány évtizede is, mert e sutaságot (ugye?) korábban nagyon sok előítélet és babona övezte. Ezért az erőszakos átszoktatás a napi rutin része volt az élet minden területén – így az iskolákban is. Ma már tudjuk, hogy ennek súlyos következményei lehetnek a dadogástól kezdve a viselkedési zavarokon át a tanulási nehézségekkel bezárólag.

Balkezesnek lenni azért nem olyan rossz dolog; a kutatások szerint leleményesebbek és jobb problémamegoldók, de nagyot villanthatnak a kreativitás, az intuíció, valamint az empátia és a humorérzék terén is. Viszont a tudomány még mindig nem tudta egyértelműen és kétséget kizáróan feltárni a balkezesség okait. A témában megjelenő kutatások következtetései oly mértékben változatosak, és gyakran ellent is mondanak egymásnak, hogy szinte lehetetlen valóban hiteles információkhoz jutni. A kutatók mindenesetre három területre fókuszálnak; a korábbi erős, csak az agyra irányuló figyelmet kezdi felváltani a genetikai és az epigenetikai fókusz, és nem lehet kihagyni a képletből a környezeti hatásokat sem.

Hány balkezes van közöttetek? Fel a kezeket! ?

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top