Ha ÚJ ÉV, akkor szinte minden háztartásban esznek lencsét. A hiedelem szerint a lencse a pénzt szimbolizálja, azért együk, hogy sok pénzünk legyen. Azonban számos érv szól amellett, hogy ne csak az év első napján fogyasszunk lencsét. A lencse nagyon értékes növényi fehérje- és rostforrás, magas ásványi anyagtartalommal. Számos fajtája ismert, és rengeteg módon lehet elkészíteni.
A hagyományos magyar konyhában a lencsefőzelék a legismertebb lencséből készülő étel, de lehet lencselevest, sőt, lencsesalátát is készíteni. Ha pedig vöröslencsét használunk, sokkal kevesebb idő alatt készül el a fogásunk.
A mellékelt szezonális receptben a lencse mellett a cékla a másik téli hazai „superfood”. Készítsék el hétvégén!
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége