Cukorbetegség

Bánné Zsuzsi- Irodavezető, ápolónő

pályázat
 

Cukorbetegség

A cukorbetegség orvosi neve diabetes mellitus.

Fő tünete, hogy megfelelő kezelés nélkül az egészségesnél magasabb a vérben a cukor (glükóz) szintje.

A betegség kezdetén a vércukor érték nem állandóan magas, ezért kell gyakran a laboratóriumi vércukor meghatározás.

A vc értéke mindenkinél összefügg az inzulin termelődésével.

Az inzulin az az anyag (hormon) ami a vércukor szintet csökkenteni tudja.

Diabéteszben az inzulinmennyisége kevés, vagy nem elég hatékony. Sajnos ilyen esetben megemelkedik a vércukor szintje.

Normális éhomi vc érték: 6 mmol/l- nél alacsonyabb

Vércukor terhelés után 2 órával: 7.8 mmol/l magasabb

Cukorbetegségben éhomi vc szint: 7mmol/l- nél magasabb

Vércukorterhelés után 2 órás érték: 11 mmol/l- nél magasabb.

A betegséget az orvosok laboratóriumi vércukor- meghatározás után vagy cukorterheléses vizsgálat után állapítják meg. Ez az éhgyomri és az adott mennyiségű cukoroldat elfogyasztása után 2 órával mért vércukorszint meghatározását jelenti (OGTT vizsgálat).

A cukorbetegségnek három legfontosabb típusát különböztetjük meg:

 1. Az 1- es típusú cukorbetegség (régebben ifjúkori cukorbetegségnek is hívták).

Az inzulin termelődése folyamatosan csökken majd meg is szűnik. Emelkedik a vérben a vércukorszint, a szervezet éhezik. A vizeletben aceton mutatható ki, a lehelete jellegzetes aromás szagú. A beteg fogy gyenge erőtlen lesz. A vizeletben nagy mennyiségű cukor jelenik meg, megnől a vizelet mennyisége, szomjazik a beteg, fokozott folyadékfogyasztás alakul ki.

Inzulinkezeléssel gyógyítható.

A 2- es típusú (régebben időskori) cukorbetegség:

Ebben az esetben az inzulintermelés normális lehet de az inzulin hatása csökken. A sejtek nem tudják megfelelő hatékonysággal használni az inzulint. Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Gyakran az elhízás is inzulinrezisztenciát okoz. Ebben a típusban a betegek nagy része túlsúlyos vagy elhízott.

Ez a fajta cukorbetegség lassan alakul ki. Sok esetben előbb alakulnak ki a cukorbetegséggel összefüggő maradandó káros szövődmények. Korai felismerése csak a célzott szűrővizsgálatokkal lehetséges.

45 éves kor felett mindenkinél célszerű szűrővizsgálatot végezni, főleg az alábbi kockázati tényezők meglételekor:

 • családban előforduló vércukor betegség,
 • túlsúly, elhízás,
 • kóros vérzsírszint,
 • ismert magas vérnyomás betegség,
 • ismert érbetegség,
 • családtagok korai halála keringési betegségben,

      III. A terhességi vagy gesztációs diabétesz:

Ide soroljuk fajtájától függetlenül a terhesség során felismert összes cukorbetegséget. Terhesség esetén mindig történjen szakorvosi szűrés.

Minden sejtünk a működéséhez cukrot használ, ezért a cukorbetegség a szervezetünk egészét érinti. Ezen belül nagyon fontos az erek védelme. Minden szervünk szövetünk vérellátása az erek útján biztosított. Minél hosszabb ideig rendezetlen a cukorháztartás annál nagyobb az erek károsodása.

Ha ehhez társul a  magas vérnyomás betegség, magas vérzsírszint akkor kialakulhat az érelmeszesedés.

A cukorbetegség az esetek döntő többségében nem gyógyítható, egy egész életen át tartó gondozást igénylő anyagcsere betegség.

A gondozás célja, hogy az egyénre szabott legyen. Korszerű életmóddal és gyógyszeres terápiával hosszú ideig elkerülhetőek legyenek a szövődmények. A gondozás része az alapos betegtájékoztatás, betegoktatás. Fontos, hogy a beteg és a kezelőorvos együtt tudjon működni.

A cukorbetegség gondozásához tartozik:

 • A teljes körű fizikai vizsgálat: testsúly, testmagasság, derékkörfogat, vérnyomásmérés, láb vizsgálat, perifériás artériák tapintása, idegbántalom ellenőrzése hangvillával.
 • Szemfenékvizsgálat: szemész szakorvos által tágított pupillával.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: vérből éhomi és étkezés után 1,5 órával mért vc, koleszterin és vesefunkciós vizsgálatok, HgbA1c vizsgálat.
 • Vizeletből- cukor, aceton, üledék sze. vizelettenyésztés és fehérjeürítés.

A cukorbeteg gondozást a háziorvos és a diabetológus közösen végzi.

A magas vérnyomás elkerülése az egyik legjobb módja a szív és érrendszeri , a szem- és a veseproblémák megelőzésére. Ezért fontos minden orvosi vizsgálat alkalmával a vérnyomás mérés, sőt ajánlott minden cukorbetegnek az otthoni önellenőrzés is.

A cukorbetegség kezelésének elengedhetetlen alappilére a megfelelő táplálkozás. Ebben is remek diétás szakemberek segítik a diabészes beteg gondozását.

A jól beállított terápia és táplálkozás mellett fontos a napi rendszeres mozgás. A mozgás hatására megnő a sejtek inzulinérzékenysége, nő az izomzat vérellátása, javul az izmok cukorfelhasználása.

A rendszeresen végzett nem megerőltető séta, gyaloglás, kerékpározás, úszás, túrázás vagy torna javítja az anyagcserét. A sportolásnak keringésjavító hatása van.

A mozgás és a sport minden diabetesszel élő embernek hasznos.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL

Budapest,2020.04.29.

Scroll to Top