A diabetes gyógytorna vonatkozásai

Kuti Ildikó gyógytornász

pályázat

A diabetes gyógytorna vonatkozásai

Sajnos mára  mondhatjuk, hogy a cukorbetegség népbetegség.  De mi is az a cukorbetegség és hogyan, miért alakul ki?

A cukorbetegség, orvosi nevén diabetes mellitus olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben nem kellő mennyiségben termelődik inzulin, vagy nem megfelelően hat.

A cukorbetegségről azt gondolták, hogy egy fajtája létezik, de később két nagy csoportra osztották a betegséget.  Az egyikbe fiatalok és gyermekek tartoznak, akiknél teljes inzulinhiány tapasztalható, a másikban inkább idősebbek érintettek, akiknél normális, vagy annál magasabb inzulinszint tapasztalható. A második típusú cukorbetegséget sokszor nehéz felismerni, mert a jellegzetes tünetek sokszor teljesen hiányozhatnak. Gyakori eset, hogy szűrővizsgálat, vagy más okból végzett kivizsgálás során derül ki a megbetegedés.

A cukrosok nagyobb része 2-es típusú diabetesben szenved. Lassan, lappangva alakul ki, hosszú ideig nem okoz panaszokat. A diagnózis megállapításakor a betegek rendszerint 45-65 év közöttiek. Az érintettek nagyrésze rendszerint elhízott, és általában már a betegség szövődményei is jelentkeznek náluk. Ennél a típusnál nem az inzulin teljes hiányáról, hanem az elhízás következményeként kialakuló inzulinrezisztenciáról van szó. 

Mint látjuk tehát az elhízás és a cukorbetegség felnőttkori formája között szoros összefüggés van.                   

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható csupán testmozgással, a rendszeres mozgás mégis segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere folyamatainak normalizálásában, a vércukorszint csökkentésében, a normál testsúly elérésében és megtartásában és a szövődmények elkerülésében.

A mozgásterápia elkezdése előtt mindig ki kell kérnie  kezelőorvosa tanácsát.

A rendszeres mozgás hatására csökken a vércukorszint, javul a sejtek inzulin érzékenysége, diabetest megelőző állapotban el lehet kerülni a tényleges cukorbetegség kialakulását. A testsúlycsökkenés pedig az egész folyamatra kedvező hatással van. Ezek mellett ne feledkezzünk meg a rendszeresen végzett mozgásformák koleszterincsökkentő, szív- és érrendszert támogató hatásáról sem. Ezek miatt tehát a komolyabb szövődmények kialakulása is elkerülhető vagy késleltethető. Javul az életminőség és a mentális közérzet.

Külön kell kezelnünk a fizikai aktivitást és a testmozgás fogalmát. Fizikai aktivitáshoz sorolják a napi megtett lépéseket, a házimunkák elvégzését, a kutyasétáltatást, kertészkedést,  tehát minden alacsony intenzitású mozgást. Ezek a tevékenységek is fontosak, ám a betegségek kezeléséhez szükséges a rendszeres, legalább közepes intenzitású testmozgás.

Az WHO ajánlása szerint egy felnőtt számára az ajánlott mozgás hetente legalább 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású, kiegészítve 2×30 perc izomerősítő mozgással.  Mozgásformát tekintve ez lehet gyaloglás, a manapság oly népszerű nordic walking, kerékpározás, úszás, evezés, tánc. Az erősítő mozgásformák esetén használható a saját testsúly, gumiszalagok, súlyzók vagy erősítő gépek is. Természetesen a komolyabb mozgást csak lassan és fokozatosan szabad megkezdeni. A kampányszerű, túladagolt mozgás árthat a beteg állapotának. A cukorbetegségre is igaz, hogy a mozgást az egyéb betegségekhez és általános fizikai állapothoz kell beállítani. Fontos tehát, hogy vegyük figyelembe, ha egyéb betegségeink vannak pl. szív- és érrendszeri megbetegedés. Az ötletszerű, hirtelen és rendszertelen végzett edzés, magas intenzitású, vagy túl hosszú ideig végzett, túl erős edzést kerülni kell. Sem éhgyomorral, sem pedig jóllakottan, evés után nem szabad testedzést végezni. Csak akkor szabad elkezdeni a rendszeres testmozgást és edzést, amennyiben vércukorszintünk helyese és stabilan be van állítva.

A testmozgásnál azonban nemcsak a mozgás mértékére kell figyelmet fordítani, hanem a lábunkra is. Fontos, hogy a cipő, amit testmozgáshoz használunk, jól szellőző legyen és hajlékony talpú. A diabeteses láb keringése ugyanis romlik, ekkor egyetlen kis seb, vagy horzsolás sok problémát, fekélyesedést, hosszú gyógyulási időt okozhat.

Ismernünk kell az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyek a következők: sápadtság arc, levertség, szédülés, hányinger, hideg veríték,  szapora pulzus koncentrációs képesség romlása, gondolkodási zavar, idő- és térérzékelés zavara.

Leggyakrabban  már az enyhébb tünetek jelentkezését észleli a beteg, ami jól kezelhető kis mennyiségű cukor elfogyasztásával.

Szükség esetére legyen nálunk kis mennyiségű szőlőcukor és a segélykérő telefonszámok. Mindenképpen hordjunk magunknál egy jelzést, amin az esetlegesen elsősegélyt nyújtó személyek láthatják, hogy cukorbetegek vagyunk.

A rendszeres testmozgást végző cukorbetegek körében csökkenteni lehet tehát az inzulin vagy gyógyszeradagot, illetve van, aki el is hagyhatta gyógyszereit.

Testedzés előtt fontos a fizikai aktivitás szintjéhez mérni az inzulin adagolását. Természetesen ezt mindenképpen diabetológus orvosunkkal kell előre egyeztetni.

Van olyan beteg, akinek nem a testedzés során, hanem órákkal azután jelentkezik az alacsony vércukorszint, ezt késleltetett hipoglikémiának nevezzük. Ezért fontos, hogy az edzések megkezdésekor, utána pedig 12 órán keresztül óránként vércukor szintet mérjünk. 

Fontos, hogy az edzés mindig szakember felügyelete mellett történjen. 

Körülbelül fél-másfél óráig tartson. Fontos megemlítenem, hogy a testedzést mindenképpen előzze meg egy alapos mintegy 20 perces fokozatos bemelegítés. Ezután a 15 perctől 60 percig tartó edzés következik, majd kb. 10 perces levezetés és nyújtás. Hosszú idő alatt lassan emelhető a terhelés, gyakorisága hetente min. 3-5 alkalom, inkább többször, mint egyszer hosszan. Az edzés olyan mozgás legyen, ami megemeli a pulzusunkat, de nem extrém mértékben. Az edzést többször szakítsuk meg rövid pihenők közbeiktatásával. Törekedjünk a helyes folyadékbevitelre az edzések során is.

Vannak olyan esetek, amikor nem szabad testedzést végezni. Ilyenek a súlyos szemszövődmények, veseelégtelenség, szívelégtelenség súlyos formája,más betegség, ami a mozgás ellenjavallata, és természetesen orvosuk kifejezett tiltása.

Mindezek tudatában, aki a testmozgás edzés formáját szeretné elkezdeni, kérje diabetológus orvosa véleményét állapotára vonatkozóan és mondja meg neki, hogy szeretne edzeni. Ha nincs ellenjavallata, válasszon mozgásformát, és készüljön fel az életmód változtatásra. Természetesen amennyiben nem választjuk az edzés formáját a mozgásnak, hanem “csak” a hétköznapi aktivitásunkat növeljük, kiszakadva a mozgásszegény életmódból, már akkor is nagyon sokat teszünk egészségünk megőrzése, javítása érdekében. Természetesen nem minden cukorbeteg állapota engedi meg a testmozgást (főként az idős, súlyosabb állapotú, egyéb belgyógyászati betegségekkel rendelkező cukorbetegekre gondolok), azonban a könnyű és rendszeresen végzett alacsony intenzitású mozgás is jelentős változásokat hoz. Mindenképpen hangsúlyozom, figyelemmel kell lennünk a fokozatosságra és egészségi állapotunkra.

Kezdetként induljunk el egy félórás sétára.
 Indulás előtt mérjük meg a vérnyomást és mérjünk meg pulzusunkat is!

Először sík terepen gyalogoljunk, tempósan, de nem túl gyorsan! Ha érezzük, hogy felgyorsult a szívverés, ismét pulzust mérünk. Nem szabad hagyni nagyon magasra emelkedni.  A nyugalmi 70-es pulzusszám esetén maximum 110-re emelkedjen. Amennyiben e feletti értéket mérünk, pihenéssel, légzőgyakorlatokkal csökkentjük, és csak utána folytatjuk a gyaloglást.

A jó eredmény eléréséhez kitartónak, türelmesnek kell lenni,  fokozatosan emelve a terhelést és rendszeresen kell végezni a mozgást.

A monori cukorbeteg klub meghívására többször vettem részt nordic walking alkalmakon. De mi is az a nordic walking?

Két, speciális bot segíti a lépéseinket, bekapcsolja a mozgásba a felsőtestet és annak rotációs elmozdulását, csökkenti a lábra nehezedő súlyt, kímélve ezzel az egész alsó végtagot. Segíti az egyensúly megtartását, védi az ízületeket. Gyorsítja az egész test vérkeringését.  Erősíti és átmozgatja a test teljes izomzatát.

Kellemes, szabadban végezhető sport, viszonylag kevés anyagi ráfordítással, és hamar megtanulható. Csoportosan végezve kitűnő fizikai aktivitás.       

Mindenkinek fájdalommentes napokat, jó egészséget kívánok!

Készült Magyarország Kormánya megbízásából, az Európai Unió támogatásával.

Budapest,2020.05.08.

Scroll to Top