A cukorbetegség szemészeti szövődményei

Bánné Zsuzsi ápolónő

pályázat

A cukorbetegség szemészeti szövődményei

A cukorbetegség előfordulása világszerte egyre növekvő tendenciát mutat, hazánkban becslések szerint a lakosság 7,5 %-ét vagyis 750.000 embert érint a betegség.
Hazánkban a cukorbetegek 4,5%-a vak, ez háromszorosa a Nyugat-Európában jellemző átlagnak.

A cukorbetegség miatti vakság megelőzhető!

A cukorbetegség és a szemfenéki erek eltérései eleinte nem okoznak panaszt a látást nem rontják, ezért minden cukorbetegnek évente javasolt szemészeti kontrollra menni! Ennél gyakoribb vizsgálatot a szemész szakorvos rendelhet el.
Az első szemészeti vizsgálatnak a cukorbetegség megállapításakor kell megtörténnie.

A cukorbetegség sajnos nem fáj, de a vércukor ingadozások hosszú távon tönkreteszik az ereket.
Először az apró erek (ezek a kapillárisok) károsodnak- elzáródhatnak, az érfal szerkezete a változás miatt áteresztővé válik.
A szemfenéken jellegzetes eltérések jelzik az ideghártya károsodását, ez még az első látási panaszok előtt jelentkezik.
A diabétesz ideghártya károsodást, illetve a sárgafolt vizenyőjét (makula ödémát) szemészeti vizsgálattal már korán ki lehet mutatni.

A cukorbetegség szemészeti szövődményeinek kezelése kapcsán a legfontosabb kiemelni, hogy a legjobb, leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás a vércukor szintek, a vérnyomás és vérzsírok tartósan optimális beállítása.

Amennyiben szükséges a diabéteszes ideghártya károsodás illetve a makulavizenyő kezelésére lézeres kezelést kell végezni. Ez a kezelés nem fájdalmas, ambulanter végezendő.

A sárgafolt vizenyő esetén a lézeres kezelésen kívül a szem belsejébe adott injekciós kezelést is lehet alkalmazni ami a vizenyő csökkenését illetve a látóélesség javulását eredményezi. Az injekciózás is a lézeres kezeléssel hasonlóan ambulanter, helyi érzéstelenítés mellett sebészileg steril körülmények között történik és minimális kellemetlenséggel jár.

A kezelések szoros szemészeti kontrollt igényelnek amelyet a szemész szakorvos dönt el.
Szükség esetén mind a lézeres kezelést, mind az injekciózást ismételni kellhet. Ezt is a szemész orvos dönti el.
Ismétlődő, vagy magától nem szűnő üvegtesti vérzések esetén a műtéti megoldás lehet a választandó lépés. Ilyenkor helyi, vagy szükség esetén általános érzéstelenítésben az ún. vitrektómia műtét során a szem belsejét kitöltő és a vérzés miatt nem átlátszó üvegtesti gélt eltávolítják, az újjjan képzett ereket, vagy azokból kialakult heges lemezeket a retina felszinéről eltávolítják.

Elmondható, hogy a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja igen fontos!
Megelőzhető a vakság!
A diabétesz miatt a szemészeti vizsgálatra nem kell beutaló, de a szakrendelőkben időpontot kell kérni.
Arra kérek minden cukorbeteget, hogy élljen a vizsgálati lehetőségekkel, illetve az időben történő kezelés lehetőségével.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL.

Budapest,2020.06.03.

Scroll to Top