Diabétesz Világnap

November 14-én ünnepeljük minden évben a nemzetközi diabétesz világnapot, így tisztelegve az inzulin felfedezői, Frederick Grant Banting és John James Rickard Macleod előtt, akik 1923-ban megosztva megkapták az orvosi és élettani Nobel-díjat. Az inzulin felfedezése lehetővé tette, hogy az addig halálos betegség gyógyíthatóvá váljon, és a páciensek lehetőséget kapjanak a betegséggel való együttélésre. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, amely napjainkban sajnos már minden tízedik embert érint. Mivel ez egy globális közegészségügyi problémává vált, fontos, hogy közösségi szinten és egyénileg is odafigyeljünk a problémára, és többet tegyünk a betegség megelőzése érdekében.

A világnap ez évi nemzetközi témája a diabétesszel kapcsolatos ismeretek megszerzésének segítése. Ez azért is nagyon fontos, mivel jelenleg 500 millió diabéteszes ember él a világon.

Ha többet szeretnétek tudni erről a betegségről az alábbi linken megtaláljátok a szükséges információkat: https://www.neak.gov.hu/sajtoszoba/kozlemenyek_eu_napok/egeszsegugyi_vilagnapok_cukorbetegseg

Scroll to Top