Dobozolásról!

Terítéken az egészség!

A Magyar dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

A különböző social media felületeken egyre népszerűbbek a #mealprep-pel, azaz a „dobozolással” kapcsolatos posztok.

Nagyon hasznos jelenségről van szó, ami jelentősen megkönnyítheti a mindennapjainkat, ha #egészséges, gyors fogásokat szeretnénk magunkkal vinni hétközben, de nincs mindennap időnk, kedvünk, energiánk #főzni.

A módszer lényege, hogy a hét egy adott napján (általában hétvégén) miután előre megterveztük a heti menüt, előre lefőzzük, és adagonként bedobozoljuk, így csak ki kell venni a hűtőből.

Nagyon fontos, hogy a 2 napnál későbbre szánt ételdobozokat fagyasszuk is le, ne csak a hűtőben tároljuk. A gyorsan romlandó alapanyagokat, vagy amelyek nem szeretik a fagyasztást (pl. hal, gomba) érdemes az első, maximum a 2. napra betervezni.

Szintén szempont, hogy alapvetően egyszerű alapanyagokból összeállítható, egyszerű fogásokról van szó (köret, párolt/sült zöldségek + hús/tojás/sajt, főzelék, rakott zöldségek, stb.), amik jól variálhatóak egymással.

Van, aki csak az alapanyagokat készíti így elő (lerövidítve a főzés idejét hétköznap) és előző este állítja össze a kész dobozt, de van, aki a komplett étkezést dobozolja be akár egy hétre előre. További előnye a „dobozolásnak”, hogy akár jelentősebb összeget is megspórolhatunk, hiszen nem kell ételt rendelni, vagy épp a munkahelyi büfében vásárolni rendszeresen.

Te szoktál előre dobozolni? Kipróbálnád?

https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/photos/a.359514474090779/6973382949370532/

Scroll to Top