Édesen szeretjük!

A fogyókúrák, az egészségtudatos életmód, a különböző ajánlások folyamatosan felhívják a figyelmünket a cukorbevitel kontrollálására, a túlzott cukorbevitel káros következményeire. Tény, hogy az édes íz legtöbbünk számára nagyon vonzó, hozzákapcsolódik egyfajta stressz, feszültségoldás, a megnyugvásérzés.  Az édességekkel gyakran jutalmazzuk magunkat egy fárasztó nap után, vagy ha valamit sikeresen teljesítettünk, de van, hogy csupán jólesik a napunk befejezésekor kényeztetni a lelkünket egy-egy szelet süteménnyel, pár kocka (tábla) csokoládéval vagy néhány gombóc fagylalttal. 

Az édes íz megtalálásához és a cukor kiiktatásához sokféle szer áll rendelkezésünkre, ilyenek természetes és mesterséges cukorhelyettesítők, a nullkalóriás édesítőszerek és az egészségesnek mondott „alternatív cukrok”. Sok esetben azonban nem is tudjuk, pontosan mivel édesítünk, miért választjuk az adott terméket, és érdemes-e egyáltalán lecserélni a cukrot, vagy az új választottunk szinte ugyanolyan, mint elődje.

Ezért nem árt, ha a teljesség igénye nélkül, de tisztában vagyunk néhány jellemzővel, amelyek segítségével könnyebben tudunk majd eligazodni az édesítő szerek között.

Az étkezési cukor, kristálycukor, vagy más néven szacharóz természetes eredetű, növényi édesítőszer, még napjainkban is a legelterjedtebb édesítő anyag. A finomított cukor készítése során a cukorrépa levéből oldják ki az édességet, amelyet aztán tisztítanak, kristályosítanak és finom szemcsés vagy kockacukrot készítenek belőle.

A barna cukor csak abban tér el a fehér kristálycukortól, hogy tartalmaz egy melasz elnevezésű anyagot, amely így különlegesebb ízt és aromát kölcsönöz neki. 

A nádcukor cukornádból készül, egy kíméletes folyamat során vonják ki a cukrot, ezért az elkészült nádcukor megőrzi értékes tápanyagait, vitaminjait (például B-vitaminok), és benne maradnak az eredeti növényben lévő ásványi anyagok is: a magnézium, kálium, kalcium, foszfor.

A kókuszvirágcukrot a kókuszpálma virágából nyerik olyan módszerrel, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a cukor, hanem a nektárban lévő vitaminok és ásványi anyagok is benne maradjanak a termékben. A kókuszvirágcukor is főleg szacharózból áll, tehát energiatartalma és szénhidráttartalma is ugyanannyi, ezért inkább csak a jellegzetesebb, kissé karamellás íze miatt érdemes próbát tenni vele, illetve a glikémiás indexe csupán 35, aminek köszönhetően a vércukoremelő hatása alacsonyabb. 

A felsorolt cukorféleségek szervezetünkre gyakorolt hatásaikban nem térnek el számottevően (kivéve a kókuszvirágcukor), ugyanannyi kalóriát (kb. 400 kcal/100 g) és szénhidrátot (kb. 99,9 g/100 g) tartalmaznak. A különbség csupán a vitamin- és ásványianyag-tartalmukban, ízükben, aromájukban mutatkozik meg.

Fruktóz

A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát. Mivel édesebb a hagyományos kristálycukornál, így ugyanolyan édes íz eléréséhez elegendő 30-40 százalékkal kevesebb mennyiség felhasználása, ezzel csökkenthető a napi bevitel mennyisége. Sütésnél és főzésnél is kiválóan használható, mert néhány édesítőszerrel ellentétben kibírja a sütés-főzést, hőálló.

A diabetikus termékek nagy részét fruktózzal, azaz gyümölcscukorral édesítik, mivel lassan emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe csupán 23), azonban arra figyelni kell, hogy a fruktóz nagy mennyiségű, illetve tartós használata során megemelkedhet a vérben lévő „rossz zsír”, a triglicerid szintje. Energia- és szénhidráttartalma a kristálycukoréval közel azonos (400 kcal és 99,8 g szénhidrát/100 g).

Méz

A mézet rengetegen használják cukor helyett, hiszen ez az egyik legelterjedtebb és legrégebb óta ismert természetes cukorhelyettesítő. Nagyobbrészt glükózból, kb. egyharmadrészben fruktózból álló összetett szénhidrát, emiatt a glikémiás indexe 62. A tápanyagok tekintetében nincs nagy különbség az előbb felsorolt cukrok és a méz között, hiszen a méz energiatartalma kb. 240 kcal/100 gramm, és 80 g szénhidrátot tartalmaz (100 grammban). A méz táplálkozástudományi jelentősége abban rejlik, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin), illetve baktériumölő enzimekkel és aromaanyagokkal. A méz a természet ajándéka, ezért az egészséges táplálkozásban helye van (mértékkel fogyasztva), fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek azonban sajnos nem ajánlott.

Agávészirup

Az egészséges életmód hívei és a fogyni vágyók gyakran agávésziruppal helyettesítik a mézet és a cukrot, azonban fontos tudni, hogy az agávészirup is nagyrészt fruktózmolekulákból áll. Kalória- és szénhidráttartalma csak picit alacsonyabb a cukorénál (300 kcal és 70 g szénhidrát/100 g), éppen ezért inzulinrezisztenciában szenvedőknek és cukorbetegeknek nem ajánlott, fogyókúrázók és az egészséges életmód követői pedig csak mértékkel fogyasszák.

Adalékanyagok:

Xilit, Xilitol: Olyan cukoralkohol, aminek az a különleges tulajdonsága, hogy csak kis része szívódik fel a szervezetben, így nem növeli túlságosan az inzulinszintet. Glikémiás indexe nagyon alacsony (azaz 7, ezzel szemben a kristálycukoré 68), viszont túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, ezért figyeljünk a mértékletességre. Ugyanúgy használhatjuk, mint a cukrot, viszont mivel nem táplálja a gombákat, így élesztős tészták készítéséhez nem alkalmas.

Stevia vagy sztívia: Ezt az édesítőszert a stevia nevű növényből nyerik és  300-szor édesebb, mint a cukor. Hátránya, a jellegzetes íze, amelyet a gyártók próbálnak mérsékelni az édesítőszerek esetében. Előnye, hogy rendkívül keveset kell belőle használni, nincs kalóriatartalma és a vércukorszintet sem emeli meg.

(Az itt említett információk nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

https://divany.hu/testem/cukor-fruktoz-mez-agaveszirup/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link&fbclid=IwAR3T0eLfNjvd20VUNFu3CXUnqExtlP82UMFHmsdmXqefDTtSEuQ3qIG8qJA

Scroll to Top