Egészséges édességek!

Kovacsik Judit EFI mentálhigiénés szakember beszélget Veres Ildikó cukrásszal

pályázat

A táplálkozástudományi szakemberek úgy gondolják, hogy az édes íz kedvelése evolúciós túlélési mechanizmushoz kapcsolható, mely biztosítja a tejcukor miatt enyhén édes anyatej elfogadását. A csecsemők az első ízleléskor már érzékenyek az édes ízre, és azt részesítik előnyben. Fontos kiemelni, hogy az édes ízek kedvelése gyermek- és serdülőkorban is felnőtt korban is fennáll. Ha édességre gondolunk legtöbbszőr a sütemények, a csokik jutnak eszünkbe. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezek cukor és szénhidrát tartalma nagyon magas, ráadásul az egyre gyakoribb táplálkozási betegségek miatt, mint a diabetes, a glutén, vagy laktózérzékenység, sokan nem fogyaszthatják ezeket a termékeket. Beszélgetésünk során arra keresünk választ, hogy lehet-e egészséges édességet készíteni. Fentieken túl a beszélgetésből, azt is megtudhatjuk, hogy sohasem késő az életünk során váltani, akár életmódról, akár hivatásról van szó.

Scroll to Top