Egészséges kenyér!

Augusztus az új kenyér hónapja, ezért szeretnénk egy posztot szentelni a kenyér népszerűsítésének, hiszen a kenyér (sok más élelmiszer mellett) felkerült sokak tiltólistájára az egészség jegyében, pedig – ha jól illesztjük be étrendünkbe – az egyik alapélelmiszerünk lehet.

Biztos mindenki hallotta már, hogy a teljes kiőrlésű pékáru egészségesebb, mint fehér változata. De miért is? A képen összehasonlítottuk a fehér kenyeret két teljes kiőrlésű kenyértípus tápértékével. Azon felül, hogy a teljes kiőrlésű verzió kalória- és szénhidráttartalma alacsonyabb, rosttartalma jóval magasabb, és a vércukorszintre gyakorolt hatása is kedvezőbb. Magas rosttartalma miatt hosszabb ideig okoz teltségérzetet, alacsonyabb glikémiás indexe miatt pedig kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Emellett magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.

Fogyasszunk naponta 3 adag gabonafélét, és ebből legalább egy teljes értékű legyen, de még jobb, ha mindhárom az!

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top