Egészséges táplálkozás- Nyers vagy fagyasztott?

A gyorsfagyasztott alapanyagokkal szemben, egyre ritkábban ugyan, de ma is vannak előítéletek. Szeretnénk ezek most eloszlatni, hogy mindenki bátran vásároljon és használjon fagyasztott alapanyagokat. Különösen most, a tél végén van ennek nagyobb jelentősége, hiszen a szervezet vitamin és ásványianyag készletei a tél folyamán jelentősen kimerültek.

Azt mindenki tudja, hogy a zöldségfogyasztás a mindennapjaink egészséges táplálkozásának fontos része, mivel a szervezetünk számára nagyon sok rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat biztosítanak. Azért keressük fel nagyon gyakran a szupermarketeket, piacokat, zöldségeseket, hogy minden nap elegendő mennyiségű és minőségű gyümölcs és zöldség kerüljön az étrendünkbe.

De nézzük meg mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel?

Általában ma is találkozunk olyan véleményekkel, hogy a gyorsfagyasztott zöldségekben kevesebb vitamin, az ásványi anyag, a fagyasztás miatt a mirelit áruk elvesztik hasznos tápanyag tartalmukat.  Viszont az az igazság, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nem csak megtartják tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor megvásárolhatók, és nagyon gyorsan, praktikusan elkészíthetők. Az ízük pedig ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. 

Nézzük meg hogyan készülnek ezek az áruk, és milyen technológiát alkalmaznak a minőség megőrzésére.

A fagyasztásra kerülő zöldségeket és gyümölcsöket a betakarítást követően órákon belül a feldolgozóba szállítják.  A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc – alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22 °C-ra. Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90 százalék) apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhető az is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját, színét, hasznos anyagait, vitaminjait, és az illatát is.

Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat, mellyel hozzájárulnak az egészséghez. A friss zöldségek, gyümölcsök sokszor csak napok, hetek alatt jutnak el az étkező asztalunkra, és a szállítás, raktározás ideje alatt is veszíthetnek vitamin és ásványi anyag tartalmukból. Például a friss, puhahúsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15 százalékát is elveszthetik.

Nézzük meg milyen előnyeik lehetek a mireliteknek, azon túl, hogy megőrzik a tápanyag értékeket.

Nagyon praktikus a felhasználásuk. Jelentős időt és fáradságot spórolhatunk meg, ha ezeket a termékeket használjuk. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetők lesznek az ételek. Érdemes tudni, hogy a gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-24 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban.

Fontos tudnunk azt is, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.

Leginkább az ronthatja a gyorsfagyasztott termékek minőségét, ha többszőr felenged és visszafagy, ezért ügyelnünk kell arra, hogy ezeket a termékeket megfelelő hőmérsékleten tároljuk, mert ez garantálja a minőség megőrzését és a vitamin tartalom megmaradását. Az elkészítésnél a megfelelő felengedés nagyon fontos lehet, a hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet. Érdemes még elolvasni a címkét, ellenőrizni az összetevőket. Ha pedig sérült a csomagolás, másik termék választása javasolt. 

Jó vásárlást! Jó étvágyat!

Forrás:

https://sobors.hu/gasztro/mirelit-zoldseg-vitamin/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/egeszseges_a_gyorsfagyasztott_zoldseg/20160819143951

Scroll to Top