Életmód tanácsok!

Kedves EFI Követők!
Március van és vitathatatlanul ránk köszöntött a tavasz, és bár az idő még néha hűvös, de a nappalok már hosszabbak, és egyre melegebbek és kellemesebbek lesznek a napok. A téli időszak megviselte a szervezetünket, hiszen az elmúlt hónapokban kevesebb volt a napfény, a friss levegő, kevesebbet mozogtunk és hiányoztak a vitaminok is.
?‍♀️Az előbújó napsugarak viszont jó kedvre derítenek és eszünkbe jut, hogy többet foglalkozzunk magunkkal. Könnyebben öltözhetünk, többet mozoghatunk a szabadban, felfrissíthetjük az otthonunkat és egészségesebben étkezhetünk.
A téli időszak mindenben megviselte szervezetünket, hiszen általános napfény-, friss levegő-, vitamin- és mozgáshiány volt jellemző ezekre a hónapokra. Éppen ezért az első előbújó napsugarakkal együtt mi is fokozzuk kintlétünket a szabad levegőn! Menjünk minél többet kirándulni, túrázni, sétálni, kerékpározni, futni, válasszunk szabadban végezhető sportokat, kinek mi a legszimpatikusabb mozgásforma.
?Bár az elmúlt időszakban biztos több kalóriadús ételt fogyasztottunk, a tavasz megjelentével vegyük kezünkbe étkezésünket. Figyeljünk arra, hogy mindennap fogyasszunk valamilyen friss zöldséget, gyümölcsöt. A vitaminokért és ásványi anyagokért testünk nagyon hálás lesz és a közérzetünk is javul.
Mindennap fogyasszunk tejterméket, lehetőség szerint legyen köztük probiotikus termék is! Ez utóbbiakat nagyon egyszerű felismerni: a terméken szerepel a „probiotikus” szó. Sajnos az „élőflórás” megnevezés nem azonos a probiotikussal, noha a benne levő kultúra segíti a probiotikus baktériumokat, melyek jótékony hatása a bélrendszerre. A D-vitamin egyéb formában történő való pótlását beszéljük meg a háziorvossal!
Folyadékbevitel során a buborékmentes ásványvizek, vagy a csapvíz fogyasztása ajánlott, de a saját készítésű zöldséglével, gyümölcsturmixszal is változatossá teheti a folyadékpótlását. A teafogyasztás minden évszakban ajánlott, pl. egy jó rooibos tea kellemesen üdítő lehet.

Tavasszal sokan újra kezdik a fogyókúrát, hiszen néhány hónap és itt a strand szezon. Ha fogyókúrába kezdünk figyeljünk arra, hogy ne vonjuk meg magunktól mindazt, amire szervezetünknek szüksége van. Ne felejtsük el, hogy most jöttünk ki a megterhelő téli időszakból és ha szeretnénk vékonyabbnak látni magunkat, súlyt veszteni, gondoljunk arra, is, hogy szervezetünknek a tél után a regenerálódásra is szükségese van. Így, aki komolyabb fogyókúrába kezd annak ajánlott dietetikus szakember igénybevétele, mert a szakember személyre szabottan, egyéni szükségletnek megfelelően segítheti és vezetheti a fogyókúránkat.
Forrás:Egészségkalauz

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top