Február 14. volt az Epilepszia Világnapja

Tudj meg többet erről a betegségről!

Az epilepszia kapcsán általában többnyire csak az eszméletvesztéssel járó úgynevezett nagy rohamról hallottunk, de ez csak egy, mert jelenleg az epilepsziának harminc különböző megjelenési formáját ismerik a szakemberek. Ha szeretnél részletesebben tudni erről a betegségről, vagy ha érintett vagy többet is megtudhatsz az alábbi linkek felkeresésével.

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a környezetünkben valaki rosszul lesz, éppen ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan tudunk laikusként is a legszakszerűbben támogatást nyújtani, hiszen ezzel akár életet is menthetünk. Ezért most megmutatjuk, hogy mit tehetsz a világ lakosságának körülbelül egy százalékát érintő epilepsziás rohamok esetén!

Az epilepszia olyan neurológiai betegségek gyűjtőneve, amelyek során az idegsejtek az agykéregben vagy annak egy részében egyszerre sülnek ki. E rendellenes agyi működés tünetei változatosak, ráadásul hasonlíthatnak más neurológiai eredetű kórképekhez is (https://tinyurl.hu/HtMm/). Sok fajtája ismert, a leggyakoribbak: az absence („kisroham”), a komplex parciális (pszichomotoros) roham és a nagyroham, vagyis a generalizált tónusos-klónusos roham (http://www.epilepszia.hu/…/az…/tipusok-korlefolyas ). Kialakulása mögött állhat agyi sérülés vagy károsodás, központi idegrendszeri gyulladás , de akár fejlődési rendellenesség is. A betegség hátterében genetikai okok, egyes formái mögött pedig örökletesség, családi halmozódás is állhat. Az alkohol, bizonyos gyógyszerek vagy az alvásmegvonás, illetve pszichés tényezők is a rohamok kiváltói lehetnek.

Az epilepszia megelőzése sajnos nem lehetséges, kezelése annak típusától függően gyógyszeresen vagy sebészeti beavatkozással történik (https://tinyurl.hu/hRSR/).

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ
Scroll to Top