Tanácsok idősek hozzátartozóinak a koronavírus járvány idején

Kovacsik Judit mentálhigiénés szakember

pályázat

Figyeljünk idős hozzátartozóinkra a koronavírus járvány idején

Az idősek helyzete a koronavírus járvány időszakában a korábbiakhoz képest lényegesen megváltozik. 

Egyedül élni önmagában is próbára teszi az embert, ráadásul ez egy többszörös kockázattal járó státusz, ami izoláltságban, mindenkitől elzárva a megszokottnál sokkal nehezebb helyzetet teremt. 

Eddig is mindent maguknak kellett elintézni, ez határozza meg az életüket. 

A legtöbben nem is akarnak segítséget kérni. 

Úgy vannak vele, hogy amíg bírják, addig nem kell a segítség. Mivel nem akarnak teherré válni a családjuknak, inkább önerőből próbálják megoldani a dolgokat. Sőt, ők szeretnék támogatni még ebben a helyzetben is a szeretteiket. Az ő világukban ez a rend. Ezért a hozzátartozóknak kell felmérni a segítés módjait, ez tehát most a családtagok feladata.

Javaslataim a segítésre:

A vásárlást oldjuk meg úgy, hogy a hozzátartozónkkal beszéljük meg, hogy a közeli napokban miket szeretne főzni. 

Tisztázzuk vele, hogy az ehhez szükséges nyersanyagokból mik nincsenek otthon, és egyeztessük azt is, hogy hetente hány alkalommal tudunk ebben segíteni, elvinni hozzá, amiket kért. 

A megvásárolt árucikkek átadása során legyünk nagyon nagy figyelemmel a távolságtartásra, nehogy akaratlanul is veszélyeztessük a hozzátartozónk egészségét. 

Talán az a legjobb módszer, ha az élelmiszercsomagot az ajtó előtt, a teraszon vagy a folyóson hagyjuk, és csak azután értesítjük telefonon, ha már eljöttünk az otthonától. Így biztonságos az átadás, de nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a bevásárolt élelmiszereket és egyéb árucikkeket is ajánlott fertőtleníteni. Az ügyes-bajos dolgok intézését, például a gyógyszerek kiváltását vagy egy küldemény postára adását a sajátunkkal együtt a legészszerűbb elvégezni, így a hozzátartozónk nem nyugtalankodik azért, hogy miatta fáradtunk.

Főleg az egyedül élő idős hozzátartozónk esetében nagyon fontos, hogy naponta akár többször is beszéljünk vele. 

A leginkább kézenfekvő, ha felhívjuk telefonon, illetve ha számítógépet is használ, akkor élünk a fejlett technikai megoldások nyújtotta lehetőségekkel, a Skype, a Viber vagy a Messenger ingyenes telefonos programjaival.

De bárhogy lépünk is kapcsolatba vele, kérdezzünk rá, hogy telt a napja, mi mindent csinált, mivel foglalta el magát, kivel beszélgetett, mit olvasott, milyen filmeket vagy tévéműsorokat nézett. 

Hívjuk fel a figyelmét rá, hogy az internet révén nagyon sok programba bekapcsolódhat, hiszen most ellátogathat hazai és külföldi kiállításokra, múzeumokba, választhat a világ sok országából sugárzott színházi vagy például operaközvetítések, koncertek közül.

A családot meg kell kérni, hogy a mostani helyzetben sokat beszéljenek vele, főleg, ha van unoka, lehetőleg Skype-on, hiszen így látják is egymást. Fontos, hogy az idős hozzátartozónk érdeklődési körének megfelelő témákat helyezzünk előtérbe. Ismételten azt tanácsolnám, hogy naponta többször beszéljenek vele, mert így lehet oldani a bezártság érzését is. Kérjük meg rá, hogy segítsen az unokáknak tanulni, játszani, mesét olvasni. Így a szülőknek is több szabadidejük lesz.

Lehet feladatokat is adni neki, például sütést-főzést a nagyobb családnak – persze, ha ezt az idős hozzátartozónk egészségi állapota lehetővé teszi. 

Ügyes nagymamák varrhatnak maszkokat a famíliának.

 Ajánlatos felvenni a kapcsolatot a barátaival is, kérve őket, hogy minél gyakrabban beszélgessenek egymással, hiszen most mindenkinek nagyon fontos a kommunikáció. Ha valakiben van még tanulási vágy, azt akár online is lehet folytatni.

Már említettem, hogy nagyon sok film, opera érhető el az interneten, sőt múzeumokat is meg lehet most tekinteni. Ezekről is lehet beszélgetni. Akár kedves meglepetés is lehet a nagyi számára, ha nagy mennyiségű keresztrejtvényt, szójátékokat és könyveket pakolunk az ajtaja elé, vagy akár letöltjük számára a kedvenc régi slágereit, filmjeit. De lehet kertészkedni is, hiszen itt a tavasz, amikor különösen jólesik figyelni, hogyan bontják levelüket a fák, a bokrok. Néha egy cserép virág is jobb kedvre hangolja az embert! Ebben is segítsünk, kérdezzük meg, hogy mivel szeretnék a kertet vagy akár az erkélyt szépíteni és lepjük meg a hozzátartozónkat virágokkal, palántákkal.

Sajnos, sok esetben a veszélyes helyzetekre is gondolni kell. 

Figyelmeztessük idős hozzátartozónkat arra, hogy kímélje meg magát a rémhírektől, az álhírektől, és csak hiteles forrásból tájékozódjon! 

Nem szégyen kérdezni, hiszen mindannyian gyakran tanácstalanok, bizonytalanok vagyunk, elvégre korábban át nem élt helyzetekben kell dönteni.

Arra is fel kell hívnunk a figyelmét, hogy a csalók most sem pihennek, sőt, a legagyafúrtabb ürügyekkel próbálnak a lakásokba bejutni, no és persze megkárosítani az ott élőket. Nyomatékosan mondjuk el, akár többször is, hogy határozottan küldje el az ismeretlen embereket, és nyomban értesítse a családot!

Végül, de nem utolsó sorban fontos kérdés, hogy amennyiben változás történne a hozzátartozónk egészségi állapotában, hová lehet fordulni, hol lehet segítséget kérni? Az természetes, hogy – ha a szokottnál távolabbról is – folyamatosan figyelünk az idős hozzátartozónk egészségi állapotára. Amennyiben a család ezt bármilyen okból nem tudja megoldani, segítséget lehet kérni a gondozási központtól, ahol házi segítségnyújtás is igényelhető. Ezt természetesen a háziorvossal is meg kell beszélni.

Ha azért aggódunk, hogy idős hozzátartozónk a nehézkes mozgása végett eleshet, és ezért azonnali segítségre lehet szüksége, érdemes erre a célra kifejlesztett, navigációs rendszer alapján működő jelzőrendszert igényelni. Ma már számos cég kínál ilyen szolgáltatást, érdemes összehasonlítani őket, és a családdal megbeszélve a legalkalmasabbat kiválaszt.

KÉSZÜLT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MEGBÍZÁSÁBÓL AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁVAL.         


Budapest,2020.04.27.

Scroll to Top