Füstmentes Világnap

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére minden év november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten Füstmentes Világnappá nyilvánították, abból a célból, hogy felhívják az emberek figyelmét a nikotin és a dohányzás káros hatásaira, valamint a leszokás fontosságára.

A nemzetközi akció időpontja idén november 16-ára esik.

Miért ne szokjunk rá a dohányzásra?

A kutatások azt igazolták, hogy a nikotinfüggőség nagyon gyorsan kialakulhat és erősebb a heroin- és a kokainfüggőségnél is. Például, ha hét napig napi négy szál cigarettát elszívunk, és egy hétig fenntartjuk ezt a káros szokást, az elég lesz ahhoz, hogy a szervezetünk elkezdjen függeni a nikotintól. Sajnos, amilyen könnyű rászokni, olyan nehéz leszokni.

Hogyan lehet leszokni?

Leszokni csak teljes megvonás mellett lehet, és hosszabb időt, de legalább 8 hetet vesz igénybe. Persze innen még elég könnyű visszaszokni, elég egyetlen cigaretta. Ha le is tettük sikeresen a cigit és már nem függünk a nikotintól, ne felejtsük el, az a bizonyos nikotin éhség még nagyon sokáig fog kísérteni. Azért nagyon fontos, hogy akik abbahagyták a dohányzást, és sikeresen átestek a leszokáson még véletlenül se gyújtsanak rá újra, mert akkor kezdődhet minden előlröl. Sok fórumon hallhatjuk, vagy olvashatunk a dohányzás káros hatásairól, de azért néhány érdekességet megemlítenék. Ilyen pl., hogy a dohányzás abbahagyását követően már 20 perc múlva helyreáll a  pulzusszám és a vérnyomás, a negyedik naptól elkezdődik a légutak tisztulása.

Ha szeretnél egészségesen élni és eldöntötted, hogy leteszed a cigit, segítséget találsz az alábbi linken, akár mobilalkalmazás formájában is.

https://www.koranyi.hu/dohanyzas-leszokas/

Scroll to Top