A gerincbetegségek okai, megelőzése, kezelése

Pozbai-Kuti Ildikó gyógytornász

pályázat

A gerincbetegségekről általánosságban, prevenció, életmód:

Az elmúlt néhány hétben, csak Magyarországon az emberek millióinak élete változott meg a kialakult járványügyi helyzettel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy az elmúlt napokban egy kicsit lelassultunk, több idő jutott azokra a dolgokra, amelyekre eddig az időhiány és a stresszes rohanó élet miatt nem volt időnk.

Amikor a járvány és a karantén káros hatásait hallom emlegetni nap mint nap, elszomorít, hogy a korábban megfogalmazott sok panasz, mely szerint „erre-arra nincs idő”, „egész nap rohanok” és egyebek mellett, sokan nem veszik észre a helyzet pozitív hozadékát. Mely szerint az időhiány miatt elmulasztott dolgokra MOST van itt a lehetőség. Ne felejtkezzünk el ezeket pótolni és a hirtelen ránk szakadó rengeteg értékes időt kihasználni!

Ilyen dolgok között értem:

 •  a családunk tagjai közötti kommunikáció erősítésével, 
 • mentális egészségünkkel, 
 • fizikai erőnlétünkkel, 
 • táplálkozásunkkal való törődést, 
 • ismereteink bővítését.

Ma a gerincbetegségekről fogok beszélni általánosságban. Ez a felvilágosító-megelőző programom egyik része.

A gerincbetegségek leggyakoribb okai:

Először is vegyük számba a gerincbetegségek leggyakoribb okait, melyek általában a következők, amelyekről már biztosan mindenki hallott.

 • helytelen testtartás, hanyag tartás,              
 • túlterhelt gerinc, hátizmok terhelése              
 • fokozott ágyéki görbület              
 • a porckorong kitüremkedése, porckorong elfajulása, porckorongsérv             
 • már diagnosztizált gerincbetegség elhanyagolása vagy nem megfelelő kezelése,              
 • idegbecsípődés hirtelen mozdulat vagy túlzott megerőltetés hatására.              
 • rendszeresen rosszul végzett hétköznapi fizikai aktivitás, mely nem ideális          körülmények között terheli a gerincet              
 • a gerinc, és az azt körülvevő anatómiai képletek sérülései, ízületek      gyulladása, kopása, porckorongjainak kórós elváltozásai,            idegbecsípődés              
 • mozgásszegény életmód              
 • pszichés túlterheltség, stressz              
 • a munkavégzés közbeni helytelen pozíció

Miután az okokat feltérképeztük, rátérünk a kezelés lehetséges módjaira.

Felmérjük a panaszos mozgásszervi állapotát, különös tekintettel az egyéb ortopéd elváltozásokra, egyes deformitásokra, funkcionális eltérésekre. Kidolgozzuk a kezelés menetét rendszeres gyakorlatok végeztetésével hosszú távon megfelelő izomegyensúlyt és izomerőt alakítunk ki.

Fókuszpontban azonban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, hiszen a már kialakult problémák megoldására komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ezek pedig amennyiben visszatér életünk a járvány után a „rendes” kerékvágásba, ismét nehezen lesznek elérhetőek. Persze tisztában kell lennünk, hogy a megelőzés után is csak a sokadik generáció esetén látjuk a markáns pozitív hozadékot. Viszont a legkisebb eredmény is életminőségünk javulásával jár. Minden egyes ember fizikai és lelki állapotának javulása hatalmas siker.

A gerincbetegségek megelőzése és kezelése gyerekkorban:

A gerinc- és mozgásszervi problémák kezelése és megelőzése gyermekkorban témakör lesz az, amiről a következőkben megosztanék néhány információt

A felnőttkorban megjelenő gerincproblémák többsége megelőzhető. Kisgyermekkorban kell elkezdeni a védekezést, már ekkor jelentkeznek olyan jelek, deformitások, tartáshibák, melyek korrekciója nélkül súlyosabb panaszok léphetnek fel. A gerincbetegségek, melyek a társadalom jelentős részénél jelentkeznek tehát megelőzhetőek lennének.

Hazánkban a felmérések alapján már a fiatal gyermekkorban vizsgáltak több mint felénél mutatható ki a gerinc görbületeinek rendellenessége, illetve tartáshiba. Emellett a már korábban említett egyéb deformitások, fejlődési zavarok is megjelenhetnek, melyek okai is lehetnek a későbbi gerincpanaszoknak pl. a láb boltozatainak süllyedése, gerincferdülés, és a serdülés kezdetén kialakuló Scheuermann-kór.

Korai szűrésekkel szakemberek számára könnyen felfedezhetőek a korábban elmondott elváltozások. A korai gerinckorrekció, izomerősítés és egyéb készségek fejlesztése (egyensúly, járásgyakorlatok, helyes testtartás kialakítása) stb. Ezekkel a napi szinten végzett, korai fejlesztésekkel meg lehet előzni a gerincpanaszok kialakulását.

Mondhatjuk azt, hogy a legtöbb korai elváltozás kezelésével, ha nem is mindegyik megelőzhető, de kétségkívül lassíthatók és javíthatóak a szervezet elváltozásainak kialakulása. Szinte már „lerágott csont” a gyermekek, serdülők fizikai megterhelésének, rendszeres testnevelés és sporttevékenységnek, a mindennapok aktív megélésének hangsúlyozása. Mindamellett, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak pozitív szerepe van a mozgás szervrendszerének fejlesztésében, már tudjuk, hogy rengeteg jótékony hatása van a test egyéb szervrendszereire is. 

A múlt heti adásban ezekről beszéltem, de aki lemaradt volna róla, mert csak most csatlakozott, néhányat említenék, mint pl. a szív- és érrendszerre, a lelkiállapotra, az agyra, a zsigerekre és a belső elválasztású mirigyekre gyakorolt kedvező hatásáról. Így nemcsak a gerinc, illetve a mozgás szervrendszerére gyakorol kedvező hatást a rendszeres testmozgás, hanem a szervezet egészére is.

Gyógytornászként azt gondolom, hogy a korábban említett okok miatt igen fontos a gyermekek korai szűrése. Az óvodákban és iskolákban működő szűrések folyományaként szerencsére sok gyermek kerül beutalásra ortopéd szakorvoshoz, onnan pedig gyógytornászhoz. Megfigyeléseim alapján azonban még mindig sok olyan eset van, akik valamiért nem kerülnek ellátásra. Sportorvosi rendelésen való munkám során tapasztaltam, hogy a fizikális vizsgálatkor szembetűnő ortopéd elváltozások pl. tyúkmell, tölcsérmell, súlyos torziós gerincferdülés került újonnan diagnosztizálásra. A szülőnek fogalma sem volt, hogy gyermeke állapotáról. Ezek az esetek valahogyan átcsúsztak az eddigi „szűrőkön”.

Gerincbetegség okozta problémák, tünetek:

A megelőzés után most rátérnék a kialakult problémákra és az azok okozta tünetekre.

Először a leggyakrabban előforduló, panaszt okozó gerincbetegségekről fogok beszélni.

Amíg nincs a gerincünkkel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez csak az idősek betegsége. Sajnos ma már szinte népbetegség, köszönhetően a kevés mozgásnak és a rengeteg ülőmunkának. De nézzük meg közelebbről hogyan is néz ki a gerinc.

Törzsünk vázát a gerinc alkotja, gerincoszlopunkat 33-35 csigolya alkotja: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya. A keresztcsonti és a farokcsigolyák összecsontosodtak. A csigolyákat porckorongok, ízületek és szalagok kötik össze. A gerinccsatornában fut a gerincvelő, amely az agyból a test minden részébe eljuttatja az információt. A gerincoszlop nemcsak egy kiválóan terhelhető szervünk, hanem emellett igen mozgékony is. A gerinc mozgatásában a háton, mellkason és oldalunkon haladó szalagok, izmok vesznek részt. Felül a koponya, középen a bordák és alul pedig a medence csontos öve kapcsolódik hozzá.

A gerincbetegségeket többféleképpen osztályozzák

Vannak a gyulladásos megbetegedések, amikor a gerinc egy része, vagy az azt alkotó egyik képlet pl. porckorong, vagy szalagok begyulladnak. Ezek lehetnek más betegségek kísérői is.

A degeneratív, vagy elfajulásos megbetegedések pl. kopások, meszesedések melyek szintén érinthetnek néhány szelvényt, vagy a gerincoszlop egészét.

Sérülések utáni állapotok is okozhatnak gerinc fájdalmakat, valamint a tartáshibák talaján létrejövő elváltozások.

Örökletes betegségek, veleszületett betegségek és fejlődési rendellenességek tarkítják a sort.

Ám a legtöbb gerincbetegség úgy kezdődik, hogy „becsípődik” a derekam, vagy a nyakam. A hirtelen mozdulat hatására helyi duzzanat, gyulladás, fájdalom, mozgásbeszűkülés jön létre. Ezek a tünetek általában a meggyengült izomzat, az inaktivitás következtében létrejött meszesedés, nem megfelelő testhelyzetben végzett mozdulatok talaján alakulnak ki.

Fájdalmak jelentkeznek, az ember alig tud járni, azt is féloldalasan, mint a „kérdőjel”. Az izmok túlfeszülése azonban fájdalommal jár. Ez kialakít egy „ördögi kört”, mely egyre csak fokozódik.

Ez a kóros tartás azért jön létre, hogy a hirtelen fellépő fájdalmat enyhítse. Ez viszont az izmok egyoldali összehúzódását okozza, lazítás nélkül, hosszú időn keresztül, amíg újra fel nem vesszük a fekvő testhelyzetet és el nem lazítjuk teljesen az izmokat. Persze aki már csak egyszer is került ilyen helyzetbe tudja, hogy a legkisebb testhelyzet-változás is kegyetlen szenvedéssel jár. Az is biztos, hogy hiába fekszünk le, csak nagyon hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem tudunk ellazítani, ami az ördögi kör erősödését eredményezi. Komolyabb esetben, nemcsak a derekunk fáj, hanem a fájdalmak kisugároznak az egyik karba, lapockába, lábba, csípőbe.

Amíg ez meg nem történik velünk, addig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a derékfájás, nyak becsípődés kizárólag az idősek betegsége. A mozgásszegény életmód következtében azonban egyre több fiatal kerül ebbe a helyzetbe. Extrém példa, hogy volt olyan eset is, amikor 7 éves gyermeket műtöttek porckorongsérv okozta elváltozás miatt.

A gerincbetegségek kezelése:

Nos, a problémák így kezdődnek általában. Szerencsére az esetek többségében ezek maguktól elmúlnak, azonban előfordul, hogy orvoshoz kell fordulni panaszainkkal. Célszerű először a háziorvost felkeresni ezekkel a tünetekkel, hiszen a gyakori megjelenés miatt az alapellátásban dolgozó orvosok remekül jól értenek ezek kezeléséhez. Enyhe gyógyszerekkel, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító stb. általában néhány nap alatt enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek a panaszok. Nem célszerű az első alkalommal, vagy a ritkán fellépő epizódok esetén szakorvos felkeresése, hiszen sokszor a vizsgálatok által feltárt elváltozások nem annyira súlyosak, ami indokolná az erős fájdalmat. Tehát reumatológus szakemberek és ortopéd szakorvosok is első körben gyógytornát, fizikoterápiát javasolnak.

Legfontosabb ilyenkor mozgásterapeuta szakembert felkeresni, mert a vele történő konzultáció és kezelés enyhíthet a tüneteken. Megfelelő kezelés mellett újabb epizódokat lehet sikeresen elkerülni. Természetesen vannak olyan gerincbetegségek is, amelyek esetleg súlyosabb tüneteket okoznak, hosszan fennálló panaszokat, éjszakai kibírhatatlan vagy egy-egy szegmentumba kisugárzó fájdalmat. A panaszok hosszú idejű fennállása esetén mindenképpen pontosan el kell mondanunk háziorvosunknak, hogy mikor, hol és milyen intenzitással érezzük a fájdalmakat, gyengült-e az izomerőnk, vagy lábujjhegyre tudunk-e állni. Vannak extrém súlyos esetek, amikor a vizelettartás- vagy indítás zavart szenvedhet, nyelési nehézségek társulnak a gerincproblémákhoz. Semmiképpen ne az internetről gyógyítsuk magunkat!

Megfigyelés szerint súlyos lelki problémák, megoldatlan nyomasztó terhek miatt is alakulnak ki gerincpanaszok. A testi egészség mellett fontos a mentális állapotunkkal is foglalkozni.

Összefoglalva. Sajnos mivel a mozgásszegény életmód egyre nagyobb teret hódít a technika és a civilizáció elterjedésével, a populációnak egyre kevesebb a fizikai aktivitása. Ez az évek előrehaladtával egyre több terhet jelent mind az egyén, mind pedig a társadalom számára. A betegségek megváltozott munkaképességű embereket termelnek ki és hihetetlen mértékű egészségügyi anyagi ráfordítással tudunk csak javítani az állapotukon. Mindezek mellett a munkából való kiesés idejére fizetett ellátások is megterhelik az országok gazdaságát. Az érintett egyének életminősége rendkívüli mértékben romlik.

Azt gondolom, hogy az egészségmegőrzés nem divat, nem csak lehetőség, hanem minden ember személyes felelőssége gyermekei, családja és a társadalom iránt.

Még egyszer! Használjuk ki az időt és teremtsük meg saját egészségvédelmi tervünket.

Köszönöm, hogy figyelemmel kísérték az előadásomat!

Amennyiben kérdésük lenne, a már elmondottakkal, vagy mozgás, gyógytorna témakörben, online megtehetik és én szívesen válaszolok ezekre.

Budapest,2020.04.17.

Scroll to Top