GYEREKKORI ELHÍZÁS

Dr. Keresztúri Imre háziorvos

pályázat
Gyerekkori kövérség Gyerekkori kövérség Dr. Keresztúri Imre háziorvos előadása

GYEREKKORI ELHÍZÁS

Dr. Keresztúri Imre

         Az elhízás népbetegség, a felnőtt lakosság közel 60-70 % át érinti. Gyermekkorban jelentkező elhízások ugyanolyan mértékben, sőt százalékosan meredekebben emelkednek. Magyarországon jelenleg 60% körüli az elhízott gyerekek aránya.

A probléma hossztávú népegészségügyi, valamint a felnövekvő generáció szempontjából társadalmi problémát jelez, amely rendkívül súlyos, mivel a krónikus betegségek száma jelentősen megemelkedik.

A gyerekkori elhízás okai:

Leegyszerűsítve jelentős eltérés van a szervezetbe bevitt és lebontott kalória mennyiség között.

A táplálkozási szokások megváltoztak – túlesszük magunkat.

Megváltozott az ételek összetétele, bőséges a szénhidrátbevitel, előre elkészített ételeket, sok tartósítószert fogyasztunk, amihez hozzájárulnak a gyorséttermi láncok is.

A kiváltó okok közül az egyik legfontosabb, hogy a szomjúság oltására is cukrozott, édesítőszeres italokat használunk, ami pluszkalória, és nem vizet iszunk.

A gyermekeknél az elhízás azért is nagyon veszélyes, mivel a növekedés miatt a zsírsejtek száma is növekszik, amit aztán felnőttkorban –etetni kell. Akinek több van, az eleve többet eszik.

Másik lényeges tényező a mozgáskultúra megváltozása. Sok gyermek nem a szabadban játszik (foci, biciklizés, bújócska), hanem ül a gép előtt és ott játszik. A legtöbben még közben esznek is és felesleges értelmetlen információkkal terhelik magukat.

Annyi kalóriát vigyünk be, amennyit elégetünk vagy amennyi a gyermek fejlődéséhez kell.

A gyerekkori elhízás lehet genetikai eredetű: örökölte a családjában valakitől. Kis százalékban kialakulhat betegségek következményeként, de ez orvosi probléma, ezt kezelik.                                         

 Viszont leggyakrabban az előzőekben felsorolt okokra vezethető vissza.

Rendkívül fontos a családi háttér is, mivel a gyermek leutánozza a  szülőt. Vagy sportos család és a gyermek ezt látja, vagy az evés nyújt örömöt, és a gyermek is ilyen lesz.          

A gyerekkori elhízás rövid és hosszú távú következményei:

 

– Mozgásszervi panaszok: boka, térd, csípő, gerincpanaszok.

– Fiatalkori magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek.

– Emésztési zavarok, anyagcsere betegségek

– Cukorbetegség

A legfontosabb következmények közé tartoznak a pszichés tünetek, amelyek sokszor a gyerek teljes élettartamára kihatnak.

Néhány példát említenék: depresszió, önértékelési zavarok, kevés a sikerélménye, szeretethiány / pl. testvére születik, szülei elválnak, új kapcsolatokat alakítanak ki. Baráti kapcsolatok, felbomlik az élete, valamint az iskolai stresszhelyzetet nem tudja kezelni./

Az evéssel kompenzál, főleg az édességek kerülnek előtérbe, a szerotonintermelés megnő és mivel ez a boldogsághormon – a gyerek szeretve érzi magát.

A szeretet az evéssel kapcsolódik össze.

Vágyik utána és ez az éhségérzet túlzott megjelenéséhez vezet. Ha ételt lát már éhes, vagy ha rágondol, éhségérzete jelentkezik, és felesleges kalóriákkal terheli túl a szervezetét.

Így az életminőség rendkívüli mértékben romlik, aminek következményeként a felnőttkori életvitel jelentősen beszűkül.

Feltétlenül szót kell ejteni arról is, hogy a fiatal nő szervezetére hogyan hat a kövérség. Laikusan hormonzavarnak mondják, de alapvetően peteérési zavarról van szó, ennek összes következményével. Felnőttkorban ez a meddőség egyik fő oka lehet, valamint a rákos megbetegedésekben is jelentős oki szerepe van.

Megoldási stratégiák:

 

– A betegségekhez köthető esetekben természetesen folyamatos orvosi kezelés és ellenőrzés

– A genetikai öröklött esetekben a család szerepe elengedhetetlen. Átgondolt étkezési szokásokat kell kialakítani és célszerű dietetikust bevonni.

– A testmozgást célszerűsíteni kell, nem elég az iskolai testnevelés – feltétlen szükség van szabadidős vagy versenyszerű sporttevékenységre is.

– A terhelésnek megfelelően, ésszerűen kell beállítani az étrendet, mert a gyerek az nem kis felnőtt, ő még testileg minőségi változáson megy át, fejlődik.

– Ha szükséges, mentális segítséget kell igénybe venni, pszichológust, pszichiátert.

– Az egész családnak át kell alakítani az életmódját, a családi összetartást kell erősíteni, a gyerek felé a megértést, az odafigyelést, a segítőkészséget kell kommunikálni. A szeretet vezérelje a családi légkört.

– Az iskolával való megfelelő kapcsolat kialakítása a stresszhelyzetek kerülése, vagy annak ésszerű, megnyugtató kezelése érdekében.

– A baráti kapcsolatokat úgy kell irányítani, hogy örömöt nyújtson, és ne stresszt produkáljon. Fontos, hogy a gyerek kívánja a társaival való együtt töltött időt, lelki nyugalmat adjon neki. Ennek az a jelentősége, hogy majd felnőttként a társadalomba sikeresen fog beilleszkedni. Az életbe nem mint krónikus beteg indul, ennek összes következményével, hanem mint sikeres fiatal és így válik sikeres felnőtté, boldog apává, vagy anyává.

Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

 

Budapest,2020.05.19.

Scroll to Top