Gyermekünk és az online világ!

Televízió, laptop, tablet, mobiltelefon; képernyők vesznek körül mindenhol. Előbb-utóbb a gyermekeink is találkoznak velük, miközben az agyi fejlődésük még olyan szakaszban van, ahol sokkal több kárt okozhatunk ezzel, mint saját magunk esetében. Felnőttként is érdemes határt szabni a képernyőidőnek, hiszen az állandó kütyüzés könnyen vezethet elszigetelődéshez, más aspektusából kialvatlansághoz és egyéb egészségügyi problémákhoz.

A gyermekfejlődésben azonban könnyen lehet negatív hatása a beszédfejlődésre, okozhat koncentrációs zavarokat.

Ha mégis úgy döntesz, hogy engedélyezed a gyermekednek a képernyőidőt, íme, egy kis szakmai segítség ahhoz, melyik életkorban mennyi lenne az a maximum, amit nem ajánlott túllépni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlása, hogy a gyerekek 18–24 hónapos korukig egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt. Kivéve persze a családdal való esetleges videócsetelést, ami főleg a pandémia időszakában, néhány esetben az egyetlen lehetséges érintkezése mód volt, amivel láthatták egymást a hozzátartozók.

Minden esetben figyelj oda a tartalomra is, legyen a gyermeked korának megfelelő, esetleg a tanulmányait kiegészítő, ismeretterjesztő vagy nyelvi készséget fejlesztő anyag, amit néz. Gyakorolj kontrollt a tartalom és az idő felett!

Forrás: https://www.facebook.com/seegeszsegfejlesztesikozpont

Scroll to Top