Hasznos információk a védőoltásról

védőoltás

Folyamatosan zajlanak a védőoltások, a Monor Járás háziorvosi rendelőiben és az oltópontokon. A regisztráltak telefonon, vagy e-mailben kapnak tájékoztatást az oltás időpontjáról és helyéről. Szeretnénk néhány hasznos információt átadni, hogy az oltások minél zökkenőmentesebben megtörhessenek.

-” Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot (https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok )

– Gondolja végig, hogy:

– van-e krónikus betegsége,

– a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban),

– volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?

– Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.

– Vigye magával a személyazonosító iratait, TAJ-kártyáját!

– A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot!

– Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját! Praktikus megoldás lehet a rövidujjas póló, rétegesen öltözve.

– Felmerülhet kérdésként, hogy a védőoltás után este otthon szabad-e alkoholt fogyasztani. Tudjuk, hogy az alkoholizmus tönkreteszi a szervezetet és így a védőoltásra adott immun választ is. Azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén ilyen káros hatást nem igazoltak. „

Az oltás beadását követően az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

„A védőoltás beadása után oltási reakciók fordulhatnak elő. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat.
  • Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.”

Ne feledjék mindig hiteles, megbízható forrásból tájékozódjanak!

Az oltásra továbbra is a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon regisztrálhatnak.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/…/imce/vedooltas_kisokos.pdf.

Scroll to Top