Háztartási balesetek - Orvosi ügyelet

Dr. Keresztúri Imre háziorvos

pályázat

A háztartási balesetekben kétszer annyian vesztik az életüket, mint a közutakon. Általában utólag gondolkodunk, amikor már nincs értelme, utólag okoskodunk mit kellett volna másként csinálni, hogy ne történjen baj. Itt is a legfontosabb a megelőzés.

Ha odafigyelünk, amit csinálunk akkor a balesetek száma lényegesen csökkenthető. A konyhai munkavégzés közben jelentős a figyelem elterelés. TV, zenehallgatás, telefonok, még kis gyerek vagy gyerekek ténykedése is eltereli a figyelmet.

Legtöbb a vágott végtag ilyenkor. Nagyon kell figyelni a vágó-daraboló- turmix gépekre. Számtalan sérülést tudnak okozni. Ezek a gépek sokkal élesebbek, mint a hagyományos kések. Tisztításuk is nehezebb, tisztítás során húzzuk ki a konnektorból a dugaszt. Előfordul sűrűn, hogy tisztítás közben véletlen bekapcsolják.

Ha a sérülés mély érhet nagyobb ereket, idegeket, inakat, ízületeket, a sebet tisztítsuk ki helyezzünk rá nyomókötést és a végtagot emeljük fel a szív vonala fölé.

Vegyünk be fájdalom csillapítót, és én azt javasolnám, hogy mutassuk meg sebésznek.

Ez azért is lenne fontos, hogy a fenti sérüléseket kizárja vagy megerősítse ugyan is az ellátás módja nem mindegy a sebet 6 órán belül össze kell varrni.

Ha nincs sebészet akkor célszerű minden féleképpen a balesetibe menni, rengeteg szövődménytől szabadulunk meg.

Barkácsolás otthon:

A barkács gépek akár még csonkolásos sérüléseket is okozhatnak flexek, vagy forgó csiszoló, hegesztések, gyakori a szemsérülés, szikra vagy idegen test kerül a szembe. Ne odázzuk el a dolgot. A teendő: hívjuk fel az ügyeletet mondjuk el, hogy szemsérülés ért bennünket, és azt, hogy látunk e vagy részleges látásromlás vagy homályos látás lépett fel. Az ügyelet megkérdezi a KÁNYT, hogy hol van szemészeti ügyelet a sérülés jellegéből adódóan áthatoló a sérülés vagy nem. Mert két helyen van ügyelet egyik, ha operálni kell a másik szemészeti szakrendelő szintű ahol megvizsgálják.

Ha csonkolás van, akkor a csonkolt végtagot is fertőtlenítsük le, lehetőleg steril gézlap közé helyezzük, ezt vegyük körbe jégzselével és úgy vigyük a sebészetre.

Példákat említek.

 

Budapest,2020.06.09.

Scroll to Top