Hogyan beszélgess a gyermekeddel a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Hogyan beszélgess gyerekekkel a háborúról?

  • A legfontosabb, hogy bírd ki és fogadd el az érzéseit, a megnyilvánulásait. Ahogy minden más bizonytalan, nehéz érzelmekkel teli helyzetben, most is az a lényeg, hogy a téma ne legyen tabu és hogy megadd neki azt az érzelmi támogatást, amire szüksége van.
  • Ne hagyd magára, ha beszélgetni szeretne a hírekről, segíts neki kifejezni a gondolatait akár szóban, akár fiatalabb gyerekek esetében rajzolás vagy mesék, zene által.
  • Ha szükséglete, hogy megélje a szomorúságot, akár dühöt, bizonytalanságot, akkor légy vele türelmes. Az érzelmeit ne kérdőjelezd meg, ne bagatellizáld, ne sürgesd – az érzelmeiről senki nem tehet. Abban viszont segíthetsz neki, hogy mit kezdjen velük.
  • Ne ijedj meg a kérdésektől, de figyelj a gyerek vagy kamasz igényeire, amikor válaszolsz! A korának megfelelő módon próbáld elmagyarázni neki azt, hogy bár az óvodában, iskolában, a hírekben most rémisztő képeket láthat és számára talán érthetelen információkat olvashat, ő most személy szerint biztonságban van.
  • Beszélgess vele arról, hogy nem minden hír hiteles, fontos, hogy ne ijedjen meg minden, az óvódában vagy iskolában keringő pletykától, híreszteléstől.

Ha bizonytalan vagy, hogy hogyan reagálj, akkor bátran kérj te is segítséget, ne maradj egyedül! Ha gyerekkel, kamasszal kapcsolatban szeretnél beszélgetni valakivel, bátran hívd a Kék Vonalat a 116-000-ás számon!

#krízisvonal #lelkisegély #vészhelyzet

Scroll to Top