Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Mivel itt a nyár egyre többet tartózkodunk szabadban és elkerülhetetlen, hogy kirándulások, séták, vagy akár a kerti tevékenységek során találkozzunk a kullanccsal. Szeretnénk néhány hasznos tippet megosztani a kellemetlenkedő rovar eltávolításához.

Ehhez nagyon jól használható a gyógyszertárban kapható kullancscsipesz. Ha ügyesek vagyunk úgy tudjuk eltávolítani az élősködőt, hogy nem nyomjuk össze vele a testét. A Lyme betegséget okozó baktériumok ugyan is a kullancs potrohába találhatók, így, ha összenyomjuk a testet a kullancsot öklendezésre késztetjük, amely baktériumot juttat a szervezetünkbe.

Alkalmas lehet még eltávolításhoz egy közönséges hegyesebb csipesz, amivel a fejükhöz közel kell megfogni a parazitát. Fontos, hogy ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot!

Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve.

Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét. A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapilláris érbe ereszti vissza a számára hasznosítható tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. Ennek megfelelően a baktériumok szétáradnak a szervezetben, a fertőtlenítőszer legfeljebb helyi irritációt okoz (Lyme betegség gyanúját keltve), de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Lyme baktériumot.

A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható, de az állatgyógyászatban ragyogó eszköz lehet.

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/gyermekbetegsegek/hogyan-kell-kivenni-helyesen-a-kullancsot-semmikepp-se-csavarja/t9d0xgt

Scroll to Top