Hogyan védekezzünk kullancs ellen?

Mivel a kullancsok szinte egész évben leselkednek ránk, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne tudjanak a bőrünkhöz férkőzni, ami által megfertőzhetnek bennünket többek között a Lyme-kór bacilusaival vagy a kullancs encephalitis vírusával.

Tehát lehetőség szerint kerüljünk el minden olyan területet – főleg magasfüves és bokros területekről van szó –, ahol kullancsokra számíthatunk. Ha mégis ilyen helyre visz az utunk, akkor viseljünk hosszú ujjú felső- és alsóruházatot, és persze zárt cipőt. Ma már sokféle kullancsriasztó szer áll a rendelkezésünkre, tehát bátran használjuk a riasztó spray-ket és krémeket a bőrünkön, de a ruházatunkon is alkalmazhatjuk, hogy a kullancsoknak még csak eszükbe se jusson ránk ugrani. A megelőzés fontos rituáléját jelenti a hazaérkezés utáni ellenőrzés is; ilyenkor vizsgáljuk át magunkat és mindenkit, aki velünk volt; főleg a nehezen látható helyekre (például a hajvonalra, a fül mögötti területre, az ujjak és a lábujjak közé) nézzünk be alaposan.

Ha mindennek ellenére mégis találunk magunkon vagy másokon kullancsot, ne essünk pánikba, mert annak szinte sosincs jó vége. Az eltávolítás során a szemöldökcsipeszt felejtsük el, mert ha az élősködő addig nem is öklendezte belénk a fertőző nedvét, a szorongatás hatására bizony megteheti. Ehelyett használjuk a bármelyik gyógyszertárban kapható kullancseltávolító kanalat, mert az nem izgatja az élősködő szájszervét. Az így eltávolított kullancsot érdemes bevizsgáltatni a faja és az esetleges fertőzöttsége megállapítása érdekében, ha pedig a csípés helyén másnap vagy akár hetekkel később jellegzetes, ovális bőrpír jelentkezik, esetleg kokárda alakú folt jelenik meg, vagy akár napokkal-hetekkel később lázunk és rossz közérzetünk támad, azonnal forduljunk orvoshoz.

Forrás: Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Scroll to Top